Öster om Eden av John Steinbeck

Omslagsbild Öster om Eden av John Steinbeck

Författare: John Steinbeck
Originaltitel: East of Eden
Översättare: Nils Holmberg
Förlag: Bonnier (1996)
Antal sidor: 576 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Adam Trask lever tillsammans med sin bror när en sönderslagen kvinna kravlar sig fram till deras port. Han vårdar henne ömsint tills hon är bra igen och han förälskar sig våldsamt i henne. Men när han gifter sig med denna vackra, demoniska Cathy lägger han grunden för en livslång olycka för sig själv och sina efterkommande. Efter att ha fött tvillingsönerna Aron och Caleb, överger Cathy familjen. De två pojkarna växer upp utan mor, men ändå kommer hon att få en avgörande betydelse för det brödrahat som uppstår mellan dem.

När jag var fjorton år läst vi Möss och människor på svenskan. Vår svensklärare fäste vår uppmärksamhet på den miljöbeskrivning som inledde boken, en bok som jag förälskade mig i. Även Öster om Eden innehåller de vidunderliga miljöbeskrivningar som gör att jag tycker om John Steinbecks författarskap. Det märks att han hyser varma känslor för Salinasdalen, för hur den präglar livet och människorna som lever där. Genom sina ord målar han en bild för sinnena som för läsaren dit, så att det känns som om man själv befinner sig på denna förtrollade plats.

Öster om Eden innehåller många allegorier till Bibeln. Centralt för handlingen är berättelsen kring Kain och Abel, och många gånger diskuterar Adam denna berättelse med sina vänner. Steinbeck lyfter fram det fiktiva ordet ”timshel” ofta i texten; det är meningen att det ska föreställa hebreiska och betyda ”du må”, i relation till denna berättelse. Detta blir en symbol för att människan har fri vilja. Det uppstår nämligen boken igenom en diskussion kring om det är det biologiska arvet eller miljön som formar en människa, och om man kan stå emot sina gener.

Jag är svag för släktkrönikor och Öster om Eden är ett verkligt fint exempel på en sådan. Syskonrivalitet sprider sitt eko genom generationerna. Karaktärerna känns så verkliga att det är som att de ska kliva ut från pappret. De är smarta, naiva, beräknande, älskvärda, elaka, själviska och förvirrade. De känns som människor är mest med sina bryderier och dilemman.

Öster om Eden bevisar att klassiker inte behöver betyda tungläst. Det är ett sant nöje att föras till Salinasdalen och följa denna familjs öde.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Öster om Eden av John Steinbeck

  1. Monika skriver:

    En fantastisk bok. Och nu blev jag sugen på att se om den gamla TV-serien ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.