Girl Friends 1 av Milk Morinaga

girl friends 1

Betyg: ☆☆☆☆
Författare och tecknare: Milk Morinaga
Serie: Girl Friends, #1-3.5
Förlag: Seven Seas (2012)
Antal sidor: 496 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Jag köpte min första mangavolym (D/N.angel av Yukiru Sugisaki) när jag var i trettonårsåldern, och förälskelsen var ett faktum. Sent in på gymnasiet så gick mina slantar varje månad till att mata mitt beroende. Trots att jag läste ett vitt omfång av genrer så läste jag inte den genre som kanske borde vara av störst intresse för en ung, bisexuell tjej: yuri, som skildrar kärlek mellan tjejer. Girl Friends 1 är min första bekantskap med genren.

I Girl Friends 1 får vi möta Mari, en ung plugghäst som inte har många vänner. Detta förändras när hon vid ett omprovstillfälle lär hon känna Akko, som tycks vara hennes raka motsats. Den glädjesprudlande, högljudda Akko lyckas dra Mari ut ur sitt skal och bidrar till en inre och yttre förvandling. I procesen uppstår starka känslor som antyder något djupare än vänskap. Kommer dessa känslor komma i vägen för deras vänskap, eller komma det förvandlas till något annat?

En stor del av Girl Friend 1 handlar om den makeover som Mari genomgår, och detta är ett fenomen som jag kan känna mig kluven till. Ofta i film och olika media när detta skildras så är målet att personen ska bli attraktiv i någon annans ögon. Därför är det lite befriande med Girl Friends 1 där det betonas att det är Mari som ska trivas med sitt utseende och att det som står i centrum är vad hon faktiskt vill ha på sig, i stället för någon slags utomstående tyckare.

Om jag hade varit i tjejernas ålder skulle jag nog inte ha umgåtts med dem. Deras ständiga prat om kläder, dieter och killar skulle nog ha drivit mig till vansinne. Idag får deras lättsamma, men innerliga vänskap mig att le och trots att det är lätt att avfärda dem som ytliga, så lyckas Milk Morinaga verkligen göra dem alla till intressanta karaktärer i sin egen rätt. Framför allt är de väldigt charmiga, hela bunten.

I denna ultrafeminina atmosfär, är det inte ovanligt att tjejkompisar kysser varandra utan att det betyder något. Men vad händer när du kysser din bästa vän och upptäcker att du hellre vill kyssa henne än någon kille? Girl Friends 1 lyckas skildra förvirringen på ett rörande sätt.

Girl Friends 1 är en charmerande historia om hur vänskap kan leda till den första kärleken.

Andra böcker i serien

Girl Friends 1

Girl Friends 2 (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Girl Friends 1 av Milk Morinaga

  1. Tror jag är mer sugen på att prova att teckna manga än att verkligen läsa den 🙂

  2. Pingback: Girl Friends 2 av Milk Morinaga - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Kisses, Sighs, and Cherry Blossom Pink av Milk Morinaga - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.