God jul av Jonas Karlsson

Författare: Jonas Karlsson
Förlag: Wahlström & Widstrand (2013)
Antal sidor: 168 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON
E-bok | Adlibris, Bokus, CDON

Julen närmar sig. På kommunhuset sitter ledningen och diskuterar hur de ska kunna göra något festligt med husets fasad. Något som inte kostar något med tanke på hotande nedskärningar och eventuella varsel, men som ändå sänder en signal om julanda till kommunens invånare. Snart bjuder de in lokaltidningen för att dokumentera projektet som vittnar om den fina lagandan som råder i kommunhuset. Men att ro hela projektet i land visar sig vara svårare än de hade trott. Särskilt när Gunvald på fritidsförvaltningen har svårt att förstå glädjen i att samarbete byts julstämningen mot regelrätt krigsföring.

Jag har ingen relation till Jonas Karlsson, varken som författare eller skådespelare. God jul har heller inte känts särskilt lockande när jag har sett den, men när den valdes till nästa cirkelbok i Kulturkollos bokcirkel tänkte jag ändå ge den en chans.

Det här med humor är svårt. Flera personer på sociala medier sa att God jul är en sanslöst rolig bok när de såg att jag läste den, men för mig blir den aldrig riktigt rolig. Snarare väcker byråkratin och feltänkandet obehagskänslor hos mig som leder till klaustrofobiska känningar. Beskrivningen av en organisation som inte fungerar är klockrent skildrad.

Inledningsvis känns det som om God jul översköljer mig med en våg av karaktärer som det är svårt att särskilja. Jag blandar ihop och rör till det. Kommer aldrig riktigt ifrån känslan av att de känns platta. Men samtidigt så är de igenkännliga. Att de är lite platta kanske har sin poäng då det låter läsaren fylla i drag som gör att personerna känns igen från det egna yrkeslivet.

Den karaktär som blir mest levande i God jul är unga Frida. Hon som i allra högsta grad lider av duktig flicka-syndromet och sugs in alltmer i händelseförloppet med skräckblandad förtjusning. Att känna sig behövd styrker henne, men samtidigt får hon göra en del av de tunga lyften. Som läsare vill jag hålla fram en varnande hand, stoppa henne, men kan bara hjälplöst se på hur hon sakta men säkert målar in sig själv i ett hörn.

God jul är en dråplig skildring av en toppstyrd organisation med klara kommunikationsmissar, men för mig blir det aldrig roligt. Snarare obehagligt.

Andra bokbloggare om God jul

Bokföring enligt Monika; Bokslukarna; Endast EböckerFru E:s böcker; Hanneles bokparadis; Jennys bokstavliga vardag; Västmanländskans bokblogg

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på God jul av Jonas Karlsson

 1. roliga böcker är svårt, jag kunde hålla mej från skratt, speciellt i slutet, personerna alltför inställsamma lismare.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag upplevde dem nog inte som lismare. Däremot såg de ett enkelt sätt att undvika att fatta ett svårt beslut och utnyttja att någon bara ville att hela projektet skulle lyckas så att de kunde göra det lättare för dem själva.

 2. Lena skriver:

  Är lite småsugen på att läsa den här boken.

 3. Monika skriver:

  Humor är ju alltid svårt, men jag skrattade högt flera gånger just för att igenkänningen var så extremt hög. Jag tror jag har träffat dem allihop, någon gång 🙂

 4. Pingback: God Jul av Jonas Karlsson | Lottens Bokblogg

 5. Pingback: Månadsrapport: November 2016 - C.R.M. Nilsson

 6. Jag tyckte det bästa med boken var det mycket snygga omslaget. Gillade inte storyn, den lyckades bli tjatig trots att inte texten är särskilt lång.

 7. Pingback: God Jul – Jonas Karlsson – Eli läser och skriver

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.