Her

Her

Regissör: Spike Jonze
Manusförfattare: Spike Jonze
Skådespelare: Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Amy Adams
Produktionsår: 2013
Längd: 126 minuter

I en teknologiskt avancerad framtid, livnär sig Theodore på att skriva brev åt andra människor. Hans brev har en enastående förmåga att gripa andra. Själv känner han sig dock ensam. Han har svårt att knyta an till andra människor. När han skaffar ett nytt intelligent operativsystem, som ska möta alla hans behov, uppstår en oanad situation. Samantha, som systemet kallas, utvecklas in en rasande takt och de kommer varandra allt närmre. Snart uppstår ett osannolikt förhållande.

Som sagt, efter fjärde säsongen av Agents of S.H.I.E.L.D. djupdök jag ned i filmer som handlade om artificiell intelligens. Ex Machina är ju en av de mest kända, medan Her ofta beskrivs som den filmens mer positiva motpol. Om den första är en film om exploateringen av artificiell intelligens, så är detta en film om samlivet med det.

Joaquin Phoenix är en sådan där skådespelare som man alltid vet kommer att leverera ett framträdande utöver det vanliga. Så även i Her. Han lyckas porträttera Theodores ensamma kufiskhet i ett mestadels sympatiskt ljus. Dessutom lyckas han porträttera kärleken och närheten som Theodore känner, utan att ha en fysisk motskådespelerska. Det som gör skådespeleriet än mer fantastiskt är att den röst som Phoenix interagerade med var en helt annan än Scarlett Johanssons, som kom in efter att filmen redan filmat klart. Att hennes dialog som spelats in i efterhand lyckas vidmakthålla den briljanta kemin, gör klart att hennes röstskådespeleri är lysande.

Trots de faktiskt rent fantastiska skådespelarprestationerna från dessa två, samt oerhört snyggt foto, är det något som skaver med Her. I mångt och mycket beror det på de märkliga sexscenerna som dyker upp titt som tätt i filmen. Allt från ett telefonsexengångsligg där kvinnan ber Theodore strypa henne med en död katt – en mening, för övrigt, jag aldrig trodde mig behöva skriva – till de märkliga, icke-fysiska sexscener som uppstår mellan Samantha och Theodore. De känns bara bisarra och fyller egentligen ingen funktion i handlingen. Annat än att förmodligen få tittaren att stirra på skärmen med en lätt traumatiserad min.

Annars är Her en fin, romantisk film som bjuder på fantastiska skådespelarinsatser.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.