Kodnamn Verity av Elizabeth Wein

kodnamn verity

Betyg: ☆☆☆☆☆
Författare: Elizabeth Wein
Originaltitel: Codename Verity
Översättare: Carina Jansson
Förlag: Gilla Böcker (2013)
Antal sidor: 336 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så hemskt mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Det är år 1943. En kvinnlig agent har hamnat i händerna på Gestapo i det nazistockuperade Frankrike. Efter att ha blivit utsatt för tortyr i flera veckors tid, går hon med på att skriva en bekännelse för att slippa smärtan. Bekännelsen hon skriver blir berättelsen om hennes vän, piloten Maddie, som flög henne till Frankrike, om deras vänskap och kamp under kriget. Berättelsen om Verity.

Kommentarer

Kodnamn Verity är en bok som smög sig på mig. Innan nu i somras hade jag inte hört talas om den, fastän den (välförtjänat) har nominerats till och vunnit många priser. Men vad låter inte spännande om en spion som befinner sig i fiendehänder? Jag trodde genast att det kunde vara något för mig.

Och det är det. Det är en bok som botar en begynnande lässvacka och som jag sträckläser. En stor del av detta beror på att den inledande berättarrösten är så genialt utförd att jag blir barnsligt förtjust. Det är en skriftlig redogörelse, vilket gör att Queenie vänder sig direkt till läsaren stundtals. Men det är inte det som får mig att klappa händer av förtjusning. Det är att hon skriver i tredje person utifrån sin bästa väns synvinkel och om sig själv i tredje person. Det är så snyggt att det inte är sant.

Andra delen berättas från piloten Maddies synvinkel. Det är här Wein greppar tag i de lösa trådar som jag, måste jag erkänna, inte ens anade fanns när jag läste Queenies del och knyter ihop dem. Det är briljant. Kodnamn Verity måste vara en av de snyggast berättade historierna jag har läst i år.

Som om det inte räcker med att Wein har gett oss ett par tekniskt underbara berättarröster och snyggt berättad historia, så är huvudpersonerna riktigt coola. I början känns de så väldigt unga, men under bokens lopp genomgår de en enorm, märkbar förändring. De hårdnar och är modiga, kanske inte för att det faller sig naturligt för dem, utan för att de måste. Och så är det så himla härligt att läsa en bok där kvinnlig vänskap står i centrum.

När det enda som återstår är efterordet, börjar jag helt plötsligt snyfta. Det slår mig plötsligt, tragiken i denna omtumlande resa, i ett slag och jag sörjer att jag måste skiljas från Maddie och Queenie. Ändå känns slutet på en och samma gång kärleksfullt.

Kodnamn Verity är en gripande bok om kvinnlig vänskap och så himla skickligt berättad. Om du inte har läst den ännu, gör det. Du vill inte missa den.

Andra som har bloggat om Kodnamn Verity

Boktyckte; enligt O; Mia Eggiman; och dagarna går; Västmanländskan

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Kodnamn Verity av Elizabeth Wein

 1. Carro skriver:

  Att den har vunnit priser visste jag inte, nu blev jag lite mer nyfiken 🙂 Brukar inte gilla historiska böcker så mycket annars..

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag brukar inte gilla historiska böcker som utspelar sig under andra världskriget, men den här gillade jag. Kanske just därför att det var två kvinnliga huvudpersoner och väldigt lite romantik, utan att vänskapen kom i första hand.

 2. Anna A skriver:

  Var sugen på att läsa redan innan din recension och nu ännu mer. Får se till att skaffa hem den på något vis framöver

 3. Pingback: Månadsrapport: September 2013 - C.R.M. Nilsson

 4. Pingback: Topp tio uppföljare jag vill lägga vantarna på » C.R.M. Nilsson

 5. Pingback: Tematrio: Ungdomsböcker » C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Topp 10 favoriter från de senaste tre åren - C.R.M. Nilsson

 7. Pingback: Eli läser och skriver | Att bli fullständigt knockad av en bok

 8. Pingback: Kodnamn Verity av Elizabeth Wein | Lottens Bokblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.