League of Dragons av Naomi Novik

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

League of Dragons av Naomi Novik

Författare: Naomi Novik
Serie: Temeraire, #9
Förlag: Harper Voyager (2016)
Antal sidor: 380 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Napoleons dödliga fälttåg i Ryssland har stått både Napoleon och de som kämpar mot honom dyrt. Priset för att snuva honom på hans seger har varit fruktansvärt. Lawrence och hans drake Temeraire har förföljt den flyende franska armén, men tappar sugen när Napoleon når Paris oskadd. Än värre är att de nås av nyheten att fransmännen har stulit Temeraires och Izkierkas ägg. Nu hänger allt på en tråd när de inte bara måste rädda Temeraires avkomma, utan också besegra Napoleon för gott.

Efter hur oväntat bra Blood of Tyrants var, så slår jag mig förväntansfull ned med League of Dragons. Inledningsvis tycks den motsvara alla förväntningar. Ryssland om vintern, med de fruktansvärda konsekvenser som den franska arméns handlingar har lämnat bakom sig. Boken inleds spännande och flyter.

Men så händer något som aldrig har hänt när jag läst en av Naomi Noviks böcker: jag fastnar totalt i League of Dragons. Det är svårt att köpa hur korkat karaktärerna agerar, hur lätt de låter fällan slå igen om sig. Så boken fick läggas åt sidan tills jag i ärlighetens namn kunde motivera mig själv till att fortsätta.

Överlag känns League of Dragons trött. Där den borde vara fokuserad och spänd för att verkligen knyta ihop alla trådar som lämnats lösa under seriens lopp, känns den istället planlös. Som om Novik har slängt in lite händelser på måfå och hoppats att det ska gå bra ändå. Prosan är fortfarande välskriven och de historiska detaljerna intressanta, men den saknar något av glöden, spänningen och humorn som har drivit serien så här långt. Det är trist när en författare inte förmår att avsluta en serie på topp.

League of Dragon är nämligen ett tämligen mediokert avslut på en i övrigt riktigt bra serie. Jag önskar att serien hade hållit hela vägen i hamn.

Betyg 3: Gillade den.

Andra delar i serien

His Majesty’s Dragon (recension)

Throne of Jade (recension)

Black Powder War (recension)

Empire of Ivory (recension)

Victory of Eagles (recension)

Tongues of Serpents (recension)

Crucible of Gold (recension)

Blood of Tyrants (recension)

League of Dragons

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.