Lilting är ett vackert, lågmält drama

Regissör: Hong Khaou
Manus: Hong Khaou
Skådespelare: Cheng Pei Pei, Ben 
Whishaw, Andrew Leung
Produktionsår: 2014
Längd: 83 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika 
format
Bluray | Discshop
DVD | CDON, Discshop

Junn är en kinesiska från Kambodja som, trots att hon bott många år i Storbritannien, aldrig lärt sig engelska. Sedan sin ende sons bortgång lever hon isolerad på ett åldershem där ingen talar hennes språk. Hennes liv störs av att sonens rumskamrat dyker upp på hemmet. Richard är märkligt mån om henne. Utan ett gemensamt språk kämpar de dock med att närma sig varandra. Med hjälp av en översättare kan de foga samman minnena av en man de båda älskade. Även om de inte delar språk, så är de förenade i sin sorg.

Lilting känns inte speciellt brittisk, utan snarare fransk i sin lågmälda sorgsenhet. Det är ett vackert drama som inte överdriver eller försöka manipulera oss. Istället skildrar det naket och rättframt sorg och isolering. Både Junn och Richard är isolerade på sina egna vis. Junn, på grund av språket. Richard, på grund av att han inte kan berätta vad Kai verkligen betydde för honom. Istället famlar de och försöker närma sig varandra, stöta bort varandra, svartsjuka på de olika sidor de hade av mannen som de båda älskade. Det är en fin skildring av en lite väl uppslukande moders- och sonrelation, men också vad rädsla kan göra för att förstöra relationer.

Ben Whishaw har på senare år blivit en av mina favoritskådespelare. Även i Lilting gör han ett fantastiskt jobb som Richard, den sörjande partnern till Kai. Cheng Pei Pei spelar Junn och gör även hon ett fantastiskt jobb. Ensamheten och sorgen går genom rutan till tittaren. Det här är en situation som kommer att bli allt vanligare i Europa: äldre som antingen aldrig har kunnat eller som tappar det nya hemspråket, och detta är en briljant skildring av den isolering som sker när samhället inte riktigt förmår fånga upp det.

Lilting är ett vackert, lågmält drama om sorg och att söka kontakt. Varmt rekommenderad.

 

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Lilting är ett vackert, lågmält drama

  1. Bokhuset skriver:

    Verkar verkligen jättefin. Se var man kan hitta den här då. 🙂

  2. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.