Innan väggen: En upplyftande bok om utmattning av Anna Voltaire

Författare: Anna Voltaire
Förlag: Ordberoende förlag (2017)
Antal sidor: 79 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

Det är först i efterhand du ser tecknen. Sömnsvårigheterna, lättretligheten, den ökade ljudkänsligheten. Svårigheten att sortera intrycken när det pågår för mycket runt omkring. Men så kommer en söndagskväll på jobbet när du har jobbat hela helgen och du känner dig lite särskilt trött. Du går av, är ledig måndag och vaknar på tisdagen efter nio och en halv timmes sömn med känsla av att ögonlocken är igenklistrade. Det går inte att vakna. Tröttheten vägrar ge med sig. Det går inte att hålla sig vaken under dagen. Du sover det mesta av tiden. Arbetsminnet och koncentrationsförmågan har gått åt helvete. Sjukskrivningen är ett faktum.

Innan väggen är en tunn liten bok skriven med humor och värme. Anna Voltaire är läkare och sexbarnsmamma, och har själv erfarenhet av att ha drabbats av utmattning. Det här är en bok för den som har drabbats av utmattning, för anhöriga och vänner, för de som vill lära sig mer om tillståndet. För trots att vi pratar mycket om utmattningssyndrom idag och dess ökande prevalens så råder det en stor okunskap i samhället.

Innan väggen är kanske lite tunn för att hålla allt den lovar, men den är en tröst. Ett balsam för själen. Den vägleder dig genom sjukdomens olika faser och symtom på ett enkelt och lättfattligt vis. Behandling och egenvård. Tips och råd om att sätta gränser. Det sista har jag svårt för. Jag har svårt att tacka nej till aktiviteter jag tycker är roliga, trots att jag egentligen inte orkar med dem.

Louise Winblad, mest känd för Hej hej vardag, har illustrerat Innan väggen. Liksom sina skildringar av livet som småbarnsförälder, träffar hon helt rätt i sin skildring av livet med utmattningssyndrom. Som att sätta på sig ett par hörselkåpor och bara stänga allt kaos ute, så att du kan koncentrera dig på det du gör och låta någon hantera resten. Få lite avlastning.

Nu känns det som om jag svamlar på. Vad vill jag ha sagt om Innan väggen? Det är en bok som jag tycker mycket om, men som jag inte kan relatera helt till. Mycket uppehåller sig kring barn och partner. För den som lever ensam och är barnlös kanske inte det är helt relevant. Dessutom måste jag ju laga mat ibland, även om jag känner att jag inte orkar, för alla har inte råd att köra på hämtmat. Men det går att sänka ambitioner. Det behöver inte vara kulinariska mästerverk varje gång.

Innan väggen är en varm, upplyftande bok som bjuder på lösningar och tröst. Det är en bok fler borde läsa.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Innan väggen: En upplyftande bok om utmattning av Anna Voltaire

  1. Lena skriver:

    Den där skulle jag vilja läsa och den borde min dotter läsa.

  2. Pingback: Månadsrapport: September 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.