Hej hej vardag av Louise Winblad

hej hej vardag

Författare: Louise Winblad
Tecknare: Louise Winblad
Förlag: Kolik förlag (2016)
Antal sidor: 174 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Louise Winblad har använt tecknandet som terapi. Hon tecknar sin vardag med alla dess dråpliga, osnygga, mindre charmiga sidor som nybliven förälder. Serien bjuder på smärtsam igenkänning från hur det är att inte få vara ifred på annat än toaletten och hur det känns när man vabbar mer än man jobbar. Hej hej vardag är en seriedagbok för alla småbarnsföräldrar.

Hej hej vardag exploderade in på bokbloggsscenen och det kändes som om alla läste den under en period. När det blev dags att köpa en morsdagspresent till min kära mamma kändes det som om hon skulle gilla den, även om småbarnsåren ligger långt bakom henne vid det här laget. Boken blev mycket uppskattad och jag har lyssnat till henne skratta och läsa högt ur den, vilket fick mig att låna den när hon hade läst klart den.

För det första, så går det alldeles utmärkt att läsa och roas av Hej hej vardag utan att ha varit småbarnsförälder. Kanske är det så att vissa saker blir ännu roligare med den erfarenhet, men det finns ändå tillräckligt med material för att jag ska sitta och fnissa mig igenom större delen av boken. Bilderna är så uttrycksfulla och passar väl ihop med innehållet. Det här är underhållning av hög klass.

För det andra, så riktar Hej hej vardag även en hel del kritik mot dagens samhälle. Det är rejäla reklamtabbar som får sig en hyvel (hej, New Yorker, er reklamkampanj var faktiskt vidrig). Det är det allt kallare klimatet i samhället mot de redan utsatta. Det är hur alla målar upp en så himla perfekt bild av sina liv på sociala medier så att det ger en hel del av oss mindervärdeskomplex. Det är hur du som småbarnsförälder ska hantera alla ”goda råd” som utomstående känner sig manande att ge dig och hur lätt det skapas drev på särskilt föräldrar för att de inte gör som de ”ska.” Det är mycket träffsäkert och skarpt skildrat.

Hej hej vardag är en bok som behövs när allt med småbarnsåren skildras som så rosenskimrande och riskerar att göra att människor känner sig otillräckliga när de inte lever upp till de perfekta bilderna på Instagram. Detta är knivskarpt och roligt.

betyg4

Andra bokbloggare om Hej hej vardag

Feministbiblioteket; Fiktiviteter; Havsdjupens sal; JoS blogLitteraturkvalster & småtankar; Västmanländskans bokblogg

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Hej hej vardag av Louise Winblad

  1. Pingback: Månadsrapport: Juni 2016 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Innan väggen: En upplyftande bok om utmattning av Anna Voltaire - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.