Märkta för livet av Emelie Schepp

märkta för livet

Författare: Emelie Schepp
Serie: Jana Berzelius, #1
Förlag: Månpocket (2015)
Antal sidor: 339 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

1991 vaknar nioåriga Jana Berzelius upp på sjukhus utan några minnen från sitt tidigare liv. Nu tjugoett år senare förväntas åklagaren leda förundersökningen av mordet på Hans Juhlén, verksamhetschef på Migrationsverket. När även liket av en ung pojke hittas tar utredningen en oväntad vändning. Pojken och Jana visar sig ha något gemensamt och ju mer hon gräver i hans bakgrund, desto närmre kommer hon sanningen om sin egen.

Som alla som läser den här bloggen vet så är jag ingen deckarläsare. Det svenska deckarundret har gått mig nästan helt förbi, men ibland finns det vissa böcker som fångar min uppmärksamhet. Emelie Schepps serie om Jana Berzelius, som inleds med Märkta för livet, är just en sådan. Främst därför att jag blev omåttligt nyfiken på vad det är som har hänt Jana i det förflutna.

Tyvärr listar jag redan tidigt i Märkta för livet ut vad det är som har hänt med Jana och vad kopplingen är till pojken. Det är inte riktigt en vändning jag uppskattar, eftersom jag upplever det som ganska osannolikt. Min läsning blir därför snarare att bekräfta vad det är jag tror mig veta och det visar sig att jag har rätt. Det är aldrig trevligt när en bok upplevs som förutsägbar.

Därtill kan jag reta mig något otroligt på poliserna i Märkta för livet, som ibland är mer än rimligt korkade. Hm, vi har ett par mystiska containrar och en koppling till Migrationsverket och ingen tänker ens tanken på att det kan röra sig om människosmuggling? Jobbar inte människorna med det här till vardags? Har de inte sett vad som pågår i världen just nu? Det känns inte som en ologisk koppling att göra.

En annan sak som jag blir fundersam över, och som jag stör mig på i de flesta svenska deckare jag läst och så även i Märkta för livet, är varför karaktärerna nödvändigtvis ska introduceras med sitt fullständiga namn varje gång. Inklusive när vi i föregående avsnitt läst ur den karaktärens synvinkel. Om personer dessutom jobbar tillsammans känns det onödigt att säga rättsläkarens efternamn också, utan jag tror att de vet vem Björn är. För mig känns den här vanan väldigt märklig.

Nu låter det som om jag avskydde Märkta för livet. Tvärtom. Trots att den är lite förutsägbar och osannolik, så är det samtidigt väldigt spännande. Jag sugs in fram emot slutet och kan inte stå emot att läsa. Det har gjort att jag troligen kommer läsa de andra delarna i serien också.

Märkta för livet må vara förutsägbar och lite osannolik, men det ger definitivt mersmak. Jag är redo att stifta ytterligare bekantskap med Jana Berzelius.

betyg3

Andra bokbloggare om Märkta för livet

Beas bokhylla; Boktanken; Erikas bokprat; Fantastiska berättelser; hyllan; Johannas deckarhörna; Lexie läser; Lottens bokblogg; Maddes bokblogg; och dagarna går

Andra böcker i serien

Märkta för livet

Vita spår

Prio ett

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Märkta för livet av Emelie Schepp

  1. Lottens bokblogg skriver:

    Jag gillade tempot. Och som van deckarläsare så stör jag mig nog förmodligen på andra saker än du gör 🙂

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Jag gillade också tempot 🙂 Men det här med att inleda varje ny scen med typ ”åklagare Jana Berzelius” förstår jag mig inte på. Som läsare har jag redan klart för mig vad som är hennes yrkesroll och vad hon heter i efternamn. Minns att jag reagerade på det även i Katarina Wennstams Stenhjärtat.

  2. Pingback: Boktolva 2016 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Vita spår av Emelie Schepp - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.