Mitt liv i böcker

Det här är inte min idé, utan jag har snott den från en modetidning. Marie Claire, tror jag, där de intervjuade en författare om de böcker som har betytt allra mest för henne under hennes livstid. Det lät som en trevlig idé för ett blogginlägg och vips, så befinner vi oss här.

Berättelsen om Narnia av C. S. Lewis var min allra första, stora förälskelse. Jag älskade böckerna och jag älskade tv-serien. Om det var något jag kunde utan och innan, därför att jag såg om och läste om i ändlighet, så var det Narnia. Mina kompisar och jag brukade rollspela Narnia så fort vi fick chansen. Jag minns inte vem jag var, kanske Susan.

Harry Potter av J. K. Rowling var nästa riktigt stora förälskelse, en passionerad kärleksaffär som har varat från elvaårsåldern till vuxen ålder. Jag har försökt komma på vad min stora bokupplevelse under högstadiet var, men jag tror att jag fortfarande var alltför uppslukad av Harry och hans vänner för att få någon.

Vilda svanar av Jung Chang läste jag under första året i gymnasiet, om jag inte minns fel. Det var min första kontakt med kinesisk historia. Upplevelsen blev därför väldigt stark och drabbande. Jag minns stora delar av boken än idag.

Kafka på stranden av Haruki Murakami var den första boken av Murakami som jag läste och den som jag nog har älskat mest. Ingen av hans andra böcker har riktigt kunnat leva upp till den nivå som denna befann sig på.

Conduct Unbecoming av Randy Shilts är ett fruktansvärt ambitiöst projekt av en journalist där han redogör för hur homosexuella män och kvinnor har behandlats i den amerikanska armén under en längre historisk tid. Det är fruktansvärt och skakande. En av de viktigaste böcker jag har läst.

Vilka böcker har varit böcker som betytt riktigt mycket för dig? Du är mer än välkommen att svara i ett eget inlägg.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Mitt liv i böcker

  1. Låter helt underbart att rollspela Narnia, är så man önskar att jag och mina kompisar hade varit lika nördiga 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.