Mulan: Gammal kär favorit

Mulan 1

Betyg: ☆☆☆☆☆
Regissör: Tony Bancroft, Barry Cook
Skådespelare: Divina Sarkany, Göran Rudbo, Papa Dee, Mikael Persbrandt
Produktionsår: 1998
Längd: 84 minuter

Finns till exempel på CDON, Discshop eller Ginza.

Handling

Från Ginza: ”Legenden om den tappra och modiga flickan Mulan tar sin början då de fruktade hunnerna hotar att anfalla Kina. Den kinesiske kejsaren kallar in alla män till armén – även Mulans gamle och sjuke pappa. För att skona honom klär Mulan ut sig till man och tar hans plats som soldat, väl medveten om att det kan kosta henne livet om hon blir upptäckt.”

Kommentarer

Som barn älskade jag inte helt otippat Disneyfilmer. Med åldern har faktiskt inte denna förälskelse minskat, utan jag ser ofta mina gamla favoriter med samma förtjusning som jag gjorde då (även om jag börjar kunna dem utantill). Mulan är en sådan favorit som har en särskilt plats i mitt hjärta.

Mulan är en person som inte vill något hellre än att göra sin familj stolt. Även om detta innebär att hon ska iklädda sig en traditionell, feminin roll som inte passar hennes personlighetstyp. Jag tror det är något som många kan känna igen sig i: att försöka passa in i en roll för att få acceptans och göra någon stolt, men att det egentligen är en roll som skaver illa. Knappast någon som ser filmen vill se Mulan som en behagfull och elegant dam, utan som den intelligenta, starka och självständiga person hon faktiskt är.

Det är också ett uppfriskande porträtt av könsöverskridande. Filmen berör att det inte räcker för Mulan med att klippa av sig håret och klä sig i manskläder för att passera som man, utan hon måste lära sig gå och tala så som det förväntas att en man gör i denna kulturella kontext. Hon måste även binda brösten.

Dock är det märkligt hur det bara är Mulans könsöverskridande beteende som är tillåtet. Filmen mest irriterande karaktär är troligtvis byråkraten Chi Fu. Han besitter ett flertal feminina attribut och dessa ska förlöjligas eftersom han är man. Detta är en märklig paradox i filmen.

Det känns också befriande att det för en gångs skull blir prinsessan som är tvungen att rädda prinsen. Och inte bara prinsen – utan hela riket. Dessutom slutar det inte med kyrkklockor och bröllop, även om det finns en antydan om att det inte ligger långt bortom horisonten.

Animationerna följer till viss del kinesisk tradition inom konst. Proportionerna på Mulans stridshäst är som tagna från en häststatyett från Tangdynastin. Även miljöerna känns som om de har omsorgsfullt tecknats med kinesiska målningars miljöskildringar som förgrund. De fantastiska miljöerna inkluderar körsbärsträden i Mulans trädgård, vidsträcktheten av den kinesiska muren och kylan uppe i bergen. Också färgpaletten är inspirerad av den kinesiska konsten med sina plommonaktiga blå nyanser, nyanser av grönt och rosa. Mulan är en av de Disneyfilmer som jag tycker är vackrast tecknad.

Musiken i Mulan är kanske inte den starkaste Disneymusiken, men ”En spegelbild” är väldigt vacker. Och jag kan inte hjälpa att jag gnolar låtar som ”Det skall nog bli män av er nu” och ”En tjej värd att kämpa för”. Jag blir lite peppad av den första av de två sistnämnda.

Mulan är en gammal favorit som jag har sett otaliga gånger och som jag troligen inte kommer att tröttna på i första taget.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Mulan: Gammal kär favorit

  1. Anna A skriver:

    Har faktiskt inte sett Mulan, får se till att åtgärda det snart 🙂

  2. Pingback: Månadsrapport: November 2013 » C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Mina topp 5 Disney-filmer » C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Månadsrapport: April 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.