Mina topp 5 Disney-filmer

Faktumet att jag nu har sett Frozen vid två tillfällen gör att jag har börjat tänka alltmer på Disney och de filmer som jag särskilt har tyckt om ur deras produktion. Till sist kom jag på att det finns fem filmer som mitt hjärta klappar lite extra för.

Ett försök att rangordna dessa filmer vore tämligen omöjligt, så jag har istället valt att lista dem i kronologisk ordning:

aladdinAladdin (1992)

En prinsessa har allt utom frihet där hon bor i sitt palats. Gatupojken Aladdin möter henne en dag och de förälskar sig i varandra, men hon kan bara gifta sig med en prins. Sultanens rådgivare drar med sig Aladdin in i sin egen maktgiriga plan.

Aladdin är nog en av de roligaste Disney-filmerna med mycket glimt i ögat och låtar som lätt fastnar i skallen. Anden är en av de mest underhållande karaktärerna som finns.

herkulesHercules (1997)

Zeus och Hera får en son, som genom en illasinnad plan blir så gott som dödlig. Han uppfostras av ett människopar. Den mäktiga kroppsstyrka han besitter gör att han inte riktigt passar in bland människorna. Han upptäcker att han är son till Zeus, men för att få återvända till Olympos måste han först bevisa att han är en sann hjälte.

Jag är mytologi-nörd med en särskild svaghet för grekisk mytologi, vilket kanske till viss del beror på den här filmen. Den lyckas förvanska myterna något otroligt, men det är en riktigt underhållande film. Bra musik, och Hades måste väl ändå vara en av de bästa skurkarna? Jag blev rätt så sugen på att se om filmen nu.

mulanMulan (1998)

Hunnerna hotar Kina och varenda man behövs. En ung kvinna tar sin fars plats när kejsaren kallar in alla tillgängliga män till sin armé.

Mulans resa genom hela filmen är så stark. I början vill hon inget hellre än att vara sin familj till lags, även om det innebär att iklä sig en roll som hon inte passar för, men hon växer och accepterar sig själv som hon är. Det är en vacker, stilfull film som kanske inte har den bästa Disney-musiken, men den har några trallvänliga låtar som hänger med genom åren.

Mulan har jag recenserat på bloggen.

modigModig (2012)

Merida vill hellre vara ute och öva bågskytte än sitta i en klänning som hon inte kan röra sig i och vänta på att en friare ska vinna hennes hand. För att undkomma äktenskapet, bryter hon mot en urgammal och helig sed. Det ställer till det för hela kungariket och Merida måste ställa allt till rätta.

Merida är en helt underbar karaktär. Hon har skinn på näsan och när hon råkar göra ett misstag, så gör hon sitt yttersta för att ställa allt till rätta. Och hur skönt är det inte med en prinsessa som inte vill gifta sig med en prins, och som inte ändrar sig under filmens lopp? Plus att de animerade miljöerna nästan gör det skotska landskapet rättvisa.

Jag har recenserat Modig på bloggen.

frozenFrost (2013)

Två systrar. Den ena föddes med förmåga att manipulera is och snö, men hennes kontroll var inte alltid den bästa. I en trängd situation tappar hon kontrollen och evig vinter sänker sig över landet. Det är upp till hennes syster att förmå henne att låta sommaren återvända.

Romansen förpassas till baksättet och i stället är det syskonrelationen som får inta scenen. Sällan har jag haft så roligt medan jag har tittat på en film eller varit så uppslukad som jag var. Animationen är helt fantastisk och musiken väl värd att lyssnas på i sin egen rätt.

Jag recenserade nyligen Frost.

***

Sådär ja, då vet ni vilka fem Disney-filmer som mitt hjärta klappar lite extra för. Nu är det din tur: Vilka är dina favoritfilmer ur Disneys produktion?

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Mina topp 5 Disney-filmer

 1. Ewa K skriver:

  Har aldrig funderat ut några direkta favoriter, men jag har gillat Disney´s filmer ända sedan jag var barn.

 2. Anna A skriver:

  Har faktiskt bara sett Aladdin av dessa, och det var ganska många år sedan sist. Mina favoriter är nog Robin Hood, Djungelboken, Askungen, Den lilla sjöjungfrun.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Djungelboken är bra skön! Den lilla sjöjungfrun är riktigt bra den också. De andra två var filmer som vi inte hade i vårt Disney-bibliotek, så jag har bara sett dem någon gång när vi lånade dem från mina kusiner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.