Frozen: Disney när det är som bäst

frozenBetyg: ☆☆☆☆☆ REKOMMENDERAD
Regissör: Chris Buck och Jennifer Lee
Skådespelare: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad, Santino Fontana
Produktionsår: 2013
Längd: 102 minuter

Finns till exempel hos CDON, Discshop eller Ginza.

Även om jag inte skulle kalla mig själv för Disneyfanatiker, så måste jag erkänna att det är något särskilt med Disney. Något som får mig att ivrigt vänta på vad deras nästa film. När nyheten om Frozen kom blev jag genast förväntansfull. Disneyfilm som är baserad på en saga av H. C. Andersen? Ja, tack!

Frozen handlar om de två systrarna Elsa och Anna. Sedan barndomen har Elsa haft en mäktig förmåga att styra över snö och is, men hennes kontroll har inte alltid varit den bästa. När hon kröns till drottning tappar hon kontrollen och flyr från slottet. Evig vinter sänker sig över landet. Det är upp till Anna att följa efter sin syster och förmå henne att låta sommaren återvända.

Sällan har jag varit så glad, så involverad, så uppslukad av en film som jag är när jag tittar på Frozen. Det är knappt att jag vill blinka av rädsla för att missa ett ögonblick. Det här är en film som jag kommer att se många gånger till, och en film som gör mig djupt avundssjuk att jag inte är barn idag.

Vad är det då som gör att jag blir så förtjust i Frozen? Att svara ”allt” skulle göra detta till en futtig recension. En av de största anledningarna är att syskonrelationen har fått trumfa romantisk kärlek. Visst har det funnits systrar i Disney förr, men aldrig systrar som de här två där båda två är fullt utvecklade karaktärer. För mig var det en syskonrelation som kändes i hjärtat och jag tror många andra kan relatera till Anna och Elsa.

En annan anledning är denna: när portarna till slottet öppnas på Elsas kröningsdag, vill Anna inget hellre än att hitta Den Rätte. När hon då träffar prinsen Hans, tror hon att han är denne och de förlovar sig samma dag som de först träffas. Då de ber drottning Elsa om välsignelse för äktenskapet, säger hon att nej, du kan inte gifta dig med en man du precis har träffat. Detta är något de återkommer till genom hela filmen. Anna känner inte den här mannen, och hon borde lära känna honom först innan de förlovar sig.

För att återvända till karaktärerna, så känns de i allmänhet välrundade. Jag måste erkänna att mitt hjärta slår lite extra för Elsa, men det är Anna som i mångt och mycket stjäl filmen. Frozen ger oss en prinsessa som är klumpig, både fysisk och i tal. Hon lyckas alltid säga fel sak vid fel tillfälle, eller trampa någon på foten, och är långtifrån perfekt. Men hennes bästa scen är nog när de väcker henne på Elsas kröningsdag och hon faktiskt ser ut som en människa brukar göra när de precis har vaknat, med morgonrufs och allt.

Animationerna i Frozen är något som jag inte kan stirra mig mätt på. Den rena detaljrikedomen är imponerande: hur kjolarna rör sig när de går eller dansar, detaljerna i snön, det storslagna i Elsas magi. Att filmen vann kategorin bästa animerade film vid årets Oscarsgala är välförtjänt.

Även musiken är helt oemotståndlig. Det börjar med Frozen Heart, som verkligen sätter tonen för filmen. Paradnumret Let It Go, som även den vann en Oscar, gjorde mig inledningsvis besviken, men har sedan dess att jag såg filmen spelats oavbrutet här hemma. Idina Menzel kan göra bättre ifrån sig, men det är långt ifrån en dålig låt. Även komiska sånger som Fixer Upper förtjänar att nämnas.

Jag är helt förälskad i Frozen och planerar att se om många, många gånger.

Andra som har bloggat om Frozen

romeoandjuliet

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 svar på Frozen: Disney när det är som bäst

 1. Lena skriver:

  Jag måste bara se den.

 2. Jag håller med dig. Filmen är helt underbar på alla sätt. Jag har nu lyckats se den två gånger på en vecka. Bäst är Olof tycker jag, eller Sven. Älskar dessa lite mindre karaktärer. Och humorn är perfekt. Mycket bra film helt enkelt som definitivt kommer hitta hem till vårt hem snart.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag har också lyckats se den två gånger på kort tid och den håller verkligen 🙂 Tycker nog att hela persongalleriet är filmens styrka; alla karaktärer är intressanta på ett eller annat vis.

 3. Lottens Bokblogg skriver:

  Jag var lite besviken, hade jättehöga förväntningar tror jag. Kände att jag under åren nog fått lite många Disneyfilmer 🙂 Men jag gillade också syskonkärleken, att det var det förlösande. Kunde alls inte förstå den mamma som på vägen ut från filmen mumlade något om konservativa könsroller. Mycket vackra animationer också! Musiken verkar redan återanvändas, t.ex. sjöngs en av sångerna vid sonens avslutning.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag har också hört kommentarer om konservativa könsroller och förstår inte varför. Det är som om vissa människor slutade titta efter att Anna sjöng om att hitta den rätta och därför missade att Elsa sa att hon inte kunde gifta sig med en man hon precis träffat, att Kristoff tyckte det var absurt att hon hade förlovat sig efter kort tid eller att Anna räddade sig själv. Hela filmen går ju ut på i princip att hon inser att hon inte behöver en man.

 4. Bella skriver:

  Kunde inte ha sagt det bättre själv. En helt underbar film!

 5. Får nog se till att se den här låter det som 🙂

 6. Pingback: Månadsrapport: Juni 2014 » C.R.M. Nilsson

 7. Pingback: Maleficent: Angelina Jolie förhäxar - C.R.M. Nilsson

 8. Pingback: Månadsrapport: Maj 2015 - C.R.M. Nilsson

 9. Pingback: Vinter med Kulturkollo: Dag 10-19 - C.R.M. Nilsson

 10. Pingback: Frost II - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.