Maleficent: Angelina Jolie förhäxar

maleficent_nordic-19054172-frntl

Bildkälla: CDON.

Betyg: ☆☆☆☆☆
Regissör: Robert Stromberg
Skådespelare: Angelina Jolie, Elle Fanning, Sharlto Copley, Lesley Manville, Imelda Staunton, Juno Temple, Sam Riley
Produktionsår: 2014
Längd: 97 minuter

Finns att boka hos till exempel CDON, Discshop eller Ginza.

Törnrosa har aldrig varit någon större favorit bland Disneyfilmerna för min del. Jag tror inte ens den står att återfinna i vårt Disneybibliotek, utan att vi fick låna den av mina kusiner den enda gången jag såg filmen. Men ändå kunde jag inte låta bli att vilja se Maleficent, filmen där den klassiska filmens skurk ställs i centrum.

Det var en gång två länder som låg granne med varandra. I det ena landet bor feväsen, i det andra bor människor. De är inte de fredligaste av grannar, men ett feväsen och en människa inleder en vänskap som övergår i något mer. Något som leder till att fen Maleficent blir förrådd. Hämndlystnad får Maleficent att kasta en oåterkallelig förbannelse över kungens nyfödda dotter Aurora, men tiden utvisar att flickan kanske är viktigare än vad hon hade kunnat ana.

Maleficent inleds med en voiceover som ekar de välbekanta sagornas rytm och jag är genast förtrollad av filmen. Något som fördjupas av de fantastiska miljöerna, av det som får mig att förälska mig i Hedlandet. Det finns inget behov av att se vad klockan är eller att vända bort blicken. Jag vill inte missa en sekund.

Den inleds även på ett bedrägligt ljus vis när vi introduceras till Hedlandet. Maleficent flyger runt och umgås lekfullt med de övriga feväsendena. Men tonen förbyts snart i mörker i och med det svek som kommer att märka Maleficent. De ljusa, klara färgerna bleknar bort och blir i stället grå och mörka.

Både Maleficent och Frozen tar gamla välkända begrepp från tidigare Disney-filmer, såsom sann kärlek, och vänder och vrider på dem. Vad är egentligen sann kärlek? Måste det vara romantisk kärlek, nödvändigtvis? De utforskar möjligheterna för kärlek mellan olika kvinnliga karaktärer och den romantiska kärleken får ta ett steg tillbaka. Att det inte är prinsen som får rida till undsättning känns uppfriskande.

Angelina Jolie har aldrig varit en skådespelare som skulle få mig att se en film, men hennes prestation i Maleficent gör det svårt att föreställa sig någon annan i rollen. Hon är omänskligt vacker och med sitt skratt kan hon få rysningar att fortplanta sig längs med ryggraden. I och med hennes rolltolkning får vi ta del av en komplex gestalt: en beskyddare som förvandlas till skurk som förvandlas till hjälte, utan att vi någonsin slutar heja på henne.

Maleficent är ett förtrollande äventyr om hur hämnd kan förvrida en person till något hon inte är, men också vad som händer när hon släpper taget om hämndbegäret.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Maleficent: Angelina Jolie förhäxar

  1. Lena skriver:

    Denna måste jag se när den kommer på dvd. Den verkar sjukt bra och snygg!!

  2. Pingback: Berättelsen om Askungen: Disney kan bättre - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Maleficent: Mistress of Evil - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.