Berättelsen om Askungen: Disney kan bättre

berättelsen om askungen

Bildkälla: Dischshop

Originaltitel: Cinderella
Regissör: Kenneth Branagh
Manus: Chris Weitz
Skådespelare: Lily James, Cate Blanchett, Richard Madden, Helena Bonham Carter
Produktionsår: 2015
Längd: 105 minuter

Exempel på var den kan köpas i olika format
Bluray | CDON, Discshop
DVD | CDON, Discshop

Ella lever tillsammans med sina kärleksfulla föräldrar på deras gård. Från en ung ålder lär mamman henne om magi, vilket gör att hon kan lära känna djuren. Särskilt mössen. Men olyckan slår familjen. Först dör modern. Fadern gifter då om sig, men dör själv oväntat. Ella lämnas ensam med sin grymma styvmor och finner sig snart i rollen som hushållets enda tjänare. När hon möter en vänlig främling i skogen tänds ett litet ljus i tillvaron. Ella tror att han arbetar i slottet, men i själva verket är han prins och kallar snart alla landets flickor till en bal.

Berättelsen om Askungen är den senaste i Disneys spelfilmsversioner av gamla klassiker. Det är inte renodlade omskapelser, utan står sig som egna verk. I denna film blandas element från den animerade filmen från 1950, såsom styvmoderns katt Lucifer och den feta musen Gus, och olika versioner av folksagan, där styvsystrarna ber fadern om extravaganta gåvor och Askungen bara om den första kvisten som rör vid hans rock. Det är en lyckad blandning.

Mindre lyckat är att Berättelsen om Askungen hakar på den senaste trenden i voiceovers, där en röst berättar de viktigaste i händelseförloppet. I Maleficent bidrog det till att öka sagokänslan, medan det i Berättelsen om Askungen snarare känns som att bli dumförklarad.

Överlag känns Berättelsen om Askungen övertydlig och det är så självklart vart allt barkar hän att det inte bjuds på några som helst överraskningar. Inga som helst försök har gjorts att modernisera berättelsen. Snällast och smalast vinner prinsen och evig kärlek. På sin dödsbädd avtvingar nämligen modern Askungen ett löfte: var tapper och god. Tapperheten är spårlöst försvunnen, men godheten finns där. Det vill säga, om du blandar ihop att vara god med att vara en dörrmatta. Askungen är inte lika mycket god som att hon låtar alla trampa på henne genom större delen av filmens lopp.

Lily James (Askungen) och Richard Madden (prinsen), som innehar huvudrollerna, bjuder på tämligen blekt skådespeleri. Deras prestation i Berättelsen om Askungen är således inte särskilt minnesvärda. Desto bättre är Cate Blanchett, som gör sig perfekt i rollen som den grymma styvmodern. Hon förmedlar kylan och inställsamheten perfekt. Även Helena Bonham Carter lyfter filmen i rollen som den virriga och smått ytliga goda fen, även om hon är med alldeles för lite i filmen.

Nej, jag upplevde inte direkt Berättelsen om Askungen som en höjdare. Disney kan bättre och det med råge.

betyg2

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Berättelsen om Askungen: Disney kan bättre

  1. Maria skriver:

    Jag skulle kunna tänka mig att se filmen pga Helena Bonham Carter. Annars är jag inte så pepp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.