Tematrio: Priser och sånt

Tematrio

Jag har varit vaken en bra stund denna tisdag, men gnuggar fortfarande gruset ur ögonen. Det är svårt att vakna, vilket inte gör det lättare att besvara veckans tematrio. Denna vecka uppmanas vi att berätta om tre prisade böcker du läst eller har lust att läsa.

Efter att ha gnuggat geniknölarna, har jag kommit på tre prisbelönta böcker som jag vill läsa.

Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj handlar om kvinnorna som stred i Röda armén, sida vid sida med männen. Efter kriget betraktades de inte som hjältar, till skillnad från männen, utan sågs med misstänksamhet. Att Svetlana Aleksijevitj vann Nobelpriset har knappast någon missat och det här är den av hennes böcker som jag är mest sugen på.

A Monster Calls av Patrick Ness har vunnit ett helt drös med priser, bland annat Carnegie Medal. Conor har väntat på ett monster, monstret från de mardrömmar han haft sedan mamman började behandlingen, men när det dyker upp vid midnatt är det inte vad han väntade sig. Monstret är urgammalt, vilt och vill ha det farligaste av allt från Conor: Sanningen.

The Graveyard Book av Neil Gaiman har vunnit en del priser, bland annat Hugo Award och Carnegie Medal. Ett barns hela familj mördas brutalt och han vandrar in på en kyrkogård. De spöken och andra övernaturliga väsen som lever där bestämmer sig för att uppfostra honom som en av sina egna. Och så växer Nobody Owens upp, bland gravar och spöken, med många äventyr.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

14 svar på Tematrio: Priser och sånt

 1. Marie Eggimann skriver:

  Nej jag har dessvärre inte läst någon av dina.

 2. Boklysten skriver:

  Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

 3. Maria skriver:

  Kriget har inget kvinnligt ansikte är mycket bra. Kyrkogårdsboken står och väntar här hemma på att bli läst, jag gillar Gaiman.

 4. blev nyfiken på de två sista.

 5. Monika skriver:

  Har inte läst någon av dessa, men både Gaiman och Ness är jag lite nyfiken på 🙂

 6. Åsa skriver:

  Neil Gaimans bok lät kul. 🙂 Svetlana Aleksijevitj bok vill jag läsa, skall dock börja med Bön för Tjernobyl. Patrick Ness bok får jag kolla upp, blev nyfiken nu. Tack för tips!

 7. Lena skriver:

  Har inte läst någon av böckerna från din trio, men nummer 1 och 3 vill jag läsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.