Frost II

Omslagsbild Frost II

Originaltitel: Frozen 2
Regissör: Chris Buck och Jennifer Lee Chan
Manus: Jennifer Lee Chan
Skådespelare: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad
Produktionsår: 2019
Längd: 103 minuter

Varifrån kommer egentligen Elsas magiska krafter? När en mystisk röst tycks kalla på henne, försöker hon till att börja med att ignorera den. Men snart står det klart att svaret på var hennes magi kommer ifrån hotar hennes kungarike. Tillsammans med Anna, Kristoffer, Olaf och Sven ger hon sig ut på en farlig men häpnadsväckande resa som kommer avslöja hemligheter kring rikets historia och hur deras föräldrar egentligen dog. Tidigare har Elsa varit rädd för att hennes krafter ska vara för mycket för världen. Nu får hon hoppas att de är tillräckliga.

Disney har en historia av att göra mer eller mindre genomtänkta uppföljare till succéer, som alla gånger inte blir helt bra. Därför har jag både sätt fram emot och varit rädd för att se Frost II. Jag älskar nämligen den första filmen och har sett den många gånger. I en jämförelse med den så når inte uppföljaren riktigt upp till samma nivå.

Men Frost II är ändå riktigt bra. Liksom med den första filmen blir jag förtrollad av animationen. Miljöerna är storslagna, vidunderliga, och Elsas magi är fantastisk att betrakta. Karaktärernas rörelser, klädernas rörelser, håret – allting är riktigt snyggt gjort. Färgerna är klara och starka. Musiken står sig dock ganska slätt mot den första filmen, även om det finns en del fina sångnummer. Jag tycker dock att de kanske är lite överdrivet många, vilket tar drivet från handlingen.

Handlingen i Frost II, då? Som i många fantasyverk på senare år är det en lång resa som är föremål för handlingen, vilket jag tycker börjar bli lite uttjatat. Lyckligtvis lättas det upp av Olafs funderingar kring att bli äldre eller Kristoffers mindre lyckade försök att förklara sin kärlek till Anna, vilket hon ständigt missförstår. Att berättelsen också handlar lite om ursprungsbefolkning och dess behandling av kolonisatörer, gör att det känns som om Frost II ligger helt rätt i tiden.

Även om jag inte älskar Frost II lika mycket som den första filmen, så kommer jag nog kunna se om den här många gånger utan att tröttna.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.