The Body av William A. Ewing

Omslagsbild The Body

Författare: William A. Ewing
Förlag: Thames & Hudson (1994)
Antal sidor: 432 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Höftens sensuella rundning. Det frånstötande rynkan av ett ärr. Den magnetiska dragning som fylliga ögonfransar kan ha. Människokroppen har alltid fascinerat i konsten. När fotografin kom att utvecklas blev självfallet människokroppen ett tacksamt objekt. I denna bok, presenterar William A. Ewing ett arkiv på över 360 olika fotografier av kroppen – vackra, bisarra, ibland brutalt avslöjande – som återspeglas många års efterforskningar och urval från museum, bibliotek och privata samlingar överallt i Nordamerika, Europa och Japan.

The Body är en fotobok jag köpte på en bokrea för några år sedan. Den blev sedan stående för att jag blev lite avskräckt av all text som var i den. Jag vill inte bli tillsagd vad jag ska tycka om bilder, utan bilda min egen uppfattning. Men texten i The Body är fascinerande. På ett kunnigt, engagerande vis lotsar Ewing oss igenom fotografins historia och tidernas skiftande attityder till människokroppen, vilket konsten mycket väl avspeglar.

Fotografierna i The Body delas in i olika avsnitt, såsom Idoler, Politik etcetera. Det vackra blandas med det makabra. Vi kan betrakta äldre fotografier som söker efterlikna den klassiska konsten, för att längre in i boken rygga tillbaka när vi får syn på ett fotografi på en ung man, en tjänare, som korsfästs för att ha dödat sin chefs son. Konstfulla nakenfotografier blandas med bilder på lik. En del fotografier är exploaterande av olikheter, andra bara brutala, vilket gör mig kluven till boken som helhet.

Men onekligen är The Body fascinerande. Vissa fotografier kommer dröja sig kvar hos mig, av en eller annan anledning. Det sköna blandas med det fula, det goda med det brutala. En bok att bläddra igenom eftertänksamt många gånger.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.