Nyckeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Omslagsbild Nyckeln

Författare: Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Serie: Engelsfors, #3
Förlag: Pocketförlaget (2014)
Antal sidor: 812 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Det har gått drygt en månad sedan tragedin i Engelsfors gymnasiums gympasal. De utvalda får ingen tid att återhämta sig innan deras värld vänds upp och ner igen. Frågor besvaras. Hemligheter avslöjas. Lojaliteter prövas. Tiden håller på att rinna ut och till slut kan De utvalda bara vara säkra på en sak: Allt kommer att förändras. (Baksidestexten)

Engelsforstrilogin har gått lite upp och ned för mig. Jag gillade första boken, men blev inte överväldigad. Andra boken var betydligt bättre, vilket gjorde att jag hade höga förväntningar inför Nyckeln. Och missförstå mig rätt, jag gillar verkligen den här boken. Men tycker jag att det hade kunnat vara bättre? Definitivt.

Nyckeln är lite för förutsägbar. Det blir uppenbart för mig tidigt vad beskyddarna är ute efter och hur allt hänger ihop med demonerna. Likaså bitarna med Rådet och Minoo. Jag vet att jag nämnde det i recensionen av första boken, men influenserna från Buffy the Vampire Slayer är än mer tydliga här. Särskilt Buffys sjunde säsong. Jag hade nog önskat mig något mer nyanserat och eget. Något som gjorde seriens blandning av realism och magi och fantastiska karaktärsporträtt rättvisa.

Grejen när man ska skriva actionscener i böcker är den att man ofta rekommenderas att skriva korta meningar. Saker och ting ska hända snabbt. Driva händelseförloppet framåt. Här stöter jag på lite patrull i Nyckeln fram emot slutet. Jag skulle ha önskat att Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren hade vågat sakta ned tempot lite. Gett oss en chans att sörja de karaktärer som dog. Nu gick det så hastigt fram att det kändes som om en karaktär jag hade hunnit fästa mig vid bara var en fotnot i berättelsen. Det spelar ingen roll att man försökte hämta upp det här på slutet. Skadan var reda skedd. Dessutom kändes det alltför hastigt påkommet med demonernas nya välsignade, en karaktär som för övrigt aldrig blev riktigt djup. En endimensionell antagonist är bland det värsta som finns i mina ögon.

Så, jag gillade verkligen Nyckeln. Men jag vill att en serieavslutning ska slå mig med häpnad och det gör inte det här.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Cirkeln (recension)

Eld (recension)

Nyckeln

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Nyckeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

  1. Pingback: Månadsrapport: Mars 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.