Övertalning av Jane Austen

Övertalning av Jane Austen

Författare: Jane Austen
Originaltitel: Persuasion
Översättare: Jane Lundblad
Förlag: Modernista (2014)
Antal sidor: 263 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

För åtta år sedan, mötte Anne Elliot sjökaptenen Frederick Wentworth och de förälskade sig. Men då han saknade både förmögenhet och status, övertalades hon till att bryta deras förlovning. Nu möts de igen. Medan han har vunnit både förmögenhet och status, har hennes liv stått still. Kan de bli vänner igen? Eller är de dömda att ha en kil driven mellan sig av händelserna åtta år tidigare?

Att jag inte är ett större fan av Jane Austen är ingen hemlighet. Men jag har på senare år funnit at jag faktiskt kan tycka om hennes böcker, såsom Emma och Pride and Prejudice. När jag såg filmatiseringen av Övertalning förra året insåg jag att jag tyckte så mycket om berättelsen, att jag gärna ville läsa även boken.

Det är något med Anne Elliot som suger tag i läsaren. Vid tjugosju års ålder, som hon är när Övertalning tar sin början, anses hon enligt sina tids mått mätt inte längre vara ung. Den ungdomliga livslust som en gång drev henne framåt, har nu torkat upp. Hon är en blek kopia av den hon än gång var. Aldrig riktigt värdesatt av sin familj, som inte har förmåga att ta till vara på hennes goda egenskaper.

Sällan har nog Jane Austen varit så bitsk som hon är i Övertalning. Hon driver hejdlöst med de övriga medlemmarna i familjen Elliot. Den uppblåsta fadern som är så uppfylld av sin egen status att han inte kan se vad som är viktigt och den fåfänga dottern Elizabeth som är så lik honom. Sedan har vi Annes andra syster, Mary, som lider av svår hypokondri. De får alla representera ytligheten i den brittiska societeten, som har så svårt att sätta värde på den lågmälda godhet som Anne själv visar.

Övertalning skildrar också en av de mest laddade relationerna i Jane Austens romaner. När Anne och kapten Wentworth möts igen, är det med skuggorna av sin gamla kärlek mellan sig. Trots att de försöker närma sig varandra igen på societetens artiga vis, finns det smärtsamma hålor där känslor kommer emellan. Den här innerliga skildringen av en kärlek som till synes gått förlorad är så fin.

Övertalning är nog den bok som till sist har övertygat mig om att vissa av Jane Austens böcker faktiskt är väl värda att läsa.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.