Power Snacks

Power Snacks

Författare: Anonym
Originaltitel: Power Snacks
Översättare: Veronica Gottfridsson
Förlag: Tukan förlag (2020)
Antal sidor: 126 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Ibland vill man äta något annat än en macka eller kexchoklad när man blir hungrig mellan måltiderna. Power Snacks är då fylld med spännande förslag på näringsrika mellanmål som håller energinivåerna uppe mellan måltiderna utan att du stoppar i dig tomma kalorier. Recepten, som innehåller naturliga och nyttiga ingredienser, gör att du kan unna dig ett mellanmål utan dåligt samvete.

Detta är nästan ordagrant baksidestexten till Power Snacks. Inledningsvis vill jag bara säga: kan vi sluta hävda att vi ska ha dåligt samvete för att vi äter viss mat? Det är inte till nytta för din mentala hälsa, eller din fysiska hälsa heller, utan skapar bara en ond spiral. Med det sagt, så var jag på jakt efter inspiration efter lite bra mellanmål när man tränar mycket.

Då träffade inte den här boken riktigt rätt. En snabb check över hur tillförlitlig den kan vara, gör att den misslyckades ganska fort. Det finns ingen författare angiven, vilket gör det svårt att kolla upp personens, i fråga, meriter för att skriva om mat. Det saknas också referenser. Författaren gör redan i förordet svepande, förenklade förklaringar: den enda anledningen till den ökade fetman i samhället är att vi äter processad mat med kemiska tillsatser. Att förenkla ett komplext fenomen gör inte någon en tjänst. Det finns en mängd olika faktorer som samverkar bakom att fetman ökar i världen.

Den anonyma författaren till Power Snacks och jag delar heller inte definitionen av vad som räknas som ”snacks.” För mig, är det en mindre mängd mat som ska ätas mellan måltider. Ett mellanmål, kort och gott. Därför slår det slint i min skalle när författaren på fullaste allvar tycker att vårrullar eller kycklingspett räknas som ett snack. Det är en lättare lunch. Snacks är ett mål mat, i mina ögon, som inte kräver att du ska plocka fram fyra olika kastruller och en sjuhelvetes massa ingredienser. Något som går att ordna snabbt med minimal ansträngning.

Många gånger känns det som om de predikar om att äta mer hälsosamt lever i en helt annan verklighet en del flesta andra. Power Snacks hävdar att recepten går snabbt att förbereda och ska göras på enkla och lättillgängliga ingredienser. Ett av recepten är att man ska göra norirullar. Hur lättillgängligt är norialger? Dessutom tar tillagningen av receptet över en timme. Det känns som om författaren till boken ignorerar att det faktiskt finns en socioekonomisk dimension till möjligheten att äta hälsosamt och allt i den här boken är förbaskat dyrt att tillaga.

Så nej, Power Snacks håller inte vad den lovar om mellanmål som är snabba att förbereda eller har lättillgängliga ingredienser. Kanske är de nyttiga, men handen på hjärtat: hur många människor känner du som har tid att ägna flera timmar i köket varje dag åt att laga både huvudmålen och avancerade mellanmål? Inte många.

Betyg 2: Den var okej!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.