Tisdagstrion: Den gode, den onde, den fule

Tisdagstrion

Herregud, vad svår tisdagstrion var denna vecka. Jag gick in hos Ugglan & Boken och tittade blankt på temat: den gode, den onde, den fule (en bok på varje.) Hur skulle jag tolka det? Det tog mig ärligt talat en hel del funderande innan jag kom på några möjliga titlar.

Harry Potter och de vises sten av J. K. Rowling får vara ”den gode.” Alla känner ju till berättelsen om elvaårige, föräldralöse Harry Potter som på sin födelsedag upptäcker att han är en trollkarl. Hans föräldrar har inte dött i en bilolycka som hans icke-magiska släktingar slagit i honom. I själva verket blev de mördade av en ondskefull trollkarl vid namn Voldemort. Han vände sin dödliga magi mot Harry, men han är den ende som har överlevt förbannelsen. Därmed ses han som trollkarlsvärldens räddare. Men är Voldemort verkligen helt borta?

I ljusets makt av Leigh Bardugo intar platsen ”den onde.” Jag tänker förstås på Skuggmästaren, som har en obehaglig kemi med trilogins huvudperson Alina. Alina Starkov är en vanlig, sjuklig flicka som upptäcker att hon är en grisha med ovanlig förmåga. Kanske kan hon vara den som räddar kungariket. Men någon ljuger för henne och lögnen kan hota dem alla.

Ringaren i Notre Dame av Victor Hugo får representera ”den fule.” För den som enbart är bekant med Disneyversionen, lär det här bli en chock. Klockringaren Quasimodo har växt upp i skydd av Notre Dame, under sin välgörare ärkedjäknen Claude Frollos omsorg. På torget nedanför dansar den vackra Esmeralda, som förtrollar både Quasimodo och Frollo. Men själv grips hon av passion till den stilige kapten Febus. Passionen kommer inte att besegla bara hennes eget öde, utan även de som tjusats av henne.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

11 svar på Tisdagstrion: Den gode, den onde, den fule

 1. Cinnamon skriver:

  De två första har jag läst och den tredje har jag sett som film. Vilken klurig trio!

 2. Vises sten och tecknad Notre Dame har jag sett med barnbarn nyligen.

 3. Monika skriver:

  Den första och den sista har jag läst. Bra trio!

 4. Marie Eggimann skriver:

  Jag har läst de två första och kollat den sista på film

 5. A ROOM OF MY OWN skriver:

  första delen i Harry Poter – serien har jag lyssnat på i inläsning av Stephen Fry. fantastisk inläsning! Ringaren i Notre Dame har jag läst för mycket länge sedan. Bardugo kände jag inte alls till

 6. Mösstanten skriver:

  Ringaren i Notre Dame har jag också i trion idag.

 7. Maria skriver:

  Blir sugen på att läsa Ringaren av Notre Dame igen!

 8. Lottens Bokblogg skriver:

  Skuggmästaren framställs ju verkligen som ond. Nu har jag bara sett TV-serien, och där är det ju nästan som att alla korrumperas av makten.

 9. Ugglanoboken skriver:

  Skulle vara kul att läsa Ringaren i Notre Dame! Jag har förmodligen bara läst bearbetade versioner när jag var barn.

 10. Robert W skriver:

  Ringaren i Notre Dame skulle jag vilja läsa!

 11. Sara Pepparkaka skriver:

  Jag läste Ringaren i Notre Dame, i sena tonåren. Jag var nog för ung för att riktigt uppskatta boken, men det känns bra att ha läst den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.