Harry Potter and the Sorcerer’s Stone av J. K. Rowling

harry potter and the sorcerer's stone

Bildkälla: Goodreads.

Författare: J. K. Rowling
Serie: Harry Potter, #1
Förlag: Scholastic (2013)
Antal sidor: 309 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Box | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Vid ett års ålder blev Harry Potter föräldralös och tvingades växa upp hos sin mammas familj. Familjen Dursley har aldrig behandlat honom som en del av familjen, utan snarare med skräckblandad misstänksamhet. Orsaken avslöjas på Harrys födelsedag: Han är en trollkarl. Som sådan ska han börja på magiskolan Hogwarts. Detta blir hans första hem där han skapar vänskapsband, lär sig spela en sport på kvastar och upptäcker att han har ett stort öde i trollkarlsvärlden… bara han kan överleva det.

Jag vet inte hur rättvisande det blir om jag recenserar serien. Om jag ens kan göra det. Harry Potter and the Sorcerer’s Stone har jag läst så många gånger att texten är lika välbekant som mitt eget liv. Varje händelse, varje vändning, varje ord är som jag minns det, men kanske ändå inte riktigt. När jag slår upp första sidan och möts av Mary GrandPrés ljuvliga illustration av Harry som spädbarn ger jag upp ett riktigt glädjetjut.

Harry Potter and the Sorcerer’s Stone har betydligt mycket mer barnbok över sig än jag mindes det som. Berättandet befinner sig på en ytlig nivå, istället för att ta del av Harrys tankar får vi dessa snarare berättade för oss. Också hur karaktärerna beskrivs, särskilt familjen Dursley, känns barnbok och förde mina tankar till Roald Dahl. Det känns som om J. K. Rowling har inspirerats av hans humor.

Vad ska jag egentligen skriva om en bok som jag säkert har läst tio gånger, som har varit en sådan stor del i mitt liv? Kanske att det finns en anledning till att böckerna tål att läsas om och om igen: De är magiska. Varje omläsning avslöjar en liten ny detalj, hur skickligt Rowling har byggt om sin värld. Vid en omläsning är det också tydligt hur snyggt hon har lurat oss i Harry Potter and Sorcerer’s Stone för att få till slutets överraskande vändning.

Detta är böcker som får mig att bli förälskad gång på gång på grund av sin rena berättarglädje. I Harry Potter and the Sorcerer’s Stone känner jag Harrys under när han först sätter sin fot på Hogwarts och förälskar mig i dess stenväggar, i Stora Salens tak som visar himlen ovanför, och känner det där stynget jag kände som barn när jag inte fick något Hogwartsbrev. Att denna värld inte finns på riktigt.

Harry Potter and the Sorcerer’s Stone är mig så otroligt välbekant och älskad, så att jag tror att jag kommer att läsa om den många gånger till i mitt liv.

betyg5

Andra böcker i serien

Harry Potter and the Sorcerer’s Stone

Harry Potter and the Chamber of Secrets (recension)

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (recension)

Harry Potter and the Goblet of Fire (recension)

Harry Potter and the Order of Phoenix (recension)

Harry Potter and the Half-Blood Prince (recension)

Harry Potter and the Deathly Hallows (recension)

Harry Potter and the Cursed Child (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Harry Potter and the Sorcerer’s Stone av J. K. Rowling

  1. Pingback: Harry Potter and the Chamber of Secrets av J. K. Rowling

  2. Pingback: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban av J. K. Rowling

  3. Pingback: Harry Potter and the Goblet of Fire av J. K. Rowling

  4. Pingback: Harry Potter and the Order of the Phoenix av J.K. Rowling

  5. Pingback: Månadsrapport: November 2014 - C.R.M. Nilsson

  6. Pingback: Harry Potter and the Deathly Hallows av J. K. Rowling

  7. Pingback: Harry Potter and the Half-Blood Prince av J. K. Rowling

  8. Pingback: Harry Potter and the Cursed Child - C.R.M. Nilsson

  9. Pingback: Månadsrapport: Juni 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.