En smakebit på søndag: Waiting for the Machines to Fall Asleep

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta sker vanligtvis på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra verkligheten. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

Denna söndag sysselsätter jag mig med antologin Waiting for the Machines to Fall Asleep. Tjugosex svenska författare bidrar med noveller inom science fiction och fantastik. Som alltid med antologier är det väldigt ojämnt, och den innehåller noveller som blows my mind och andra som jag knappt kan förmå mig själv att läsa klart. Jag var faktiskt tvungen att hoppa över en som jag tyckte riktigt illa om och det är inte varje dag det händer.

Veckans smakbit kommer ur en av mina favoritnoveller i den här: Wishmaster av Andrea Grave-Müller. I en värld där gobliner och människor lever sida vid sida är Marcus Jensen en helt vanlig IT-snubbe. Tills dess att goblintjejen Ella snubblar in i hans liv. Hon behöver hans hjälp efter att försatt sig själv i en knipa genom att stjäla en mycket speciell klocka.

Smakbiten kommer från sidan 178:

Bildkälla: Goodreads.

Well, Marcus thought, goblins weren’t exactly known for there fine manners, were they? They were called garbage-eaters and sewer-dwellers, known as thieves and fences, always ready to do the dirty work for the humans, if you paid their price.

If you didn’t pay their price, everyone knew you would likely end up with their pointed teeth in you throat.

 

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

36 svar på En smakebit på søndag: Waiting for the Machines to Fall Asleep

 1. Monika skriver:

  Svenska författare? På engelska? Men intressant låter det 🙂

 2. Vilken kul bok! Har du sett serien om sf:s historia i svt, går nu?

 3. Flera författare i den som jag kan tänka mig läsa och andra helt okända, förstås. Tack för smakebiten.

 4. Marie Eggimann skriver:

  Tack för smakebiten, ny bok för mig

 5. Åsa skriver:

  Den här boken är jag nyfiken på! Tack för smakbit. 🙂

 6. Eva Trillian skriver:

  Spännande med en antologi av svenska författare – på engelska. Marknadsföring i utlandet på g? Ser att de finn spå svenska också – men inte samlade på samma sätt.
  Kul – den här blev jag nyfiken på!

 7. Lottens bokblogg skriver:

  Tack för smakbiten. Okänd bok för mig, men så känns det inte helt i min stil 😉

 8. astridterese skriver:

  Denne havner rett på leselisten min 🙂 Takk for flott tips og ha en fin søndag!

 9. Inger Johanne skriver:

  Skumle vesener disse goblinene høres det ut til! Takk for smakebit, og riktig god søndag 🙂

 10. Maddes bokblogg skriver:

  En helt ny bok för mig, tack för smakbit!

 11. Boklysten skriver:

  Inte en bok för mig eftersom jag har så svårt för sci-fi. Tack för smakbiten!

 12. A ROOM OF MY OWN skriver:

  inte min favoritgenre, men just därför vore det bra med en samlingsvolym. tack för smakebiten!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag är inte så speciellt bevandrad i science fiction, men jag tror inte det här är den bästa samlingsvolymen att börja med. Om du är nyfiken på sci-fi kan jag verkligen rekommendera Ursula K. Le Guins The Left Hand of Darkness, som utforskar hur en människas föreställningar om kön kolliderar med en utomjordisk ras som kan växla mellan manligt och kvinnligt kön, men mestadels är könlösa.

 13. Lena skriver:

  En bok som jag inte hört talas om tidigare. Men jag blev nyfiken. Tack för smakbiten.

 14. Blir genast sugen på att läsa just den novellen, finns för få böcker om vättar (eller är det svartalfer?) 🙂

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   När jag försöker översätta ”goblin” till svenska fick jag bara upp ”goblin” som förslag, men i Harry Potter har de väl översatt det till svartalfer? Har åtminstone för mig det. Det är länge sedan jag läste böckerna på svenska.

 15. Ewelina skriver:

  Denna blir jag lite nyfiken på 🙂 Tycker ju om att läsa noveller ibland och denna verkar riktigt intressant.

 16. Sara Pepparkaka skriver:

  Den här känns rätt lockande.

 17. Bokdamen skriver:

  Blir lite nyfiken på denna. Tack för smakbiten! 🙂

 18. Freja skriver:

  Verkligen färgstark beskrivning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.