Spegeln sprack från kant till till kant

Spegeln sprack från kant till kant av Agatha Christie

Författare: Agatha Christie
Originaltitel: The Mirror Crack’d From Side to Side
Översättare: Roland Adelberth
Serie: Miss Marple, #9
Förlag: Bonnier (1987)
Antal sidor: 236 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Den lugna lilla byn Mary’s St. Mead har genomgått förändringar i efterkrigstiden. Mest markant är den moderna livsmedelsbutiken och det nybyggda, moderna bostadsområdet. Jane Marples vän miss Bantry har sålt det förnäma Gossington Hall till skådespelaren Marina Gregg och hennes make Jason Rudd. De glamorösa personerna bjuder in byn till en fest. Tramsiga, pratglada Heather Babcock lägger genast beslag på sin stora idol. I ena stunden pratar hon på glatt, i nästa drabbas hon av ett krampanfall, förgiftad av en dödlig cocktail. Det framstår som troligt att den vackra skådespelaren skulle vara måltavlan. Men medan polisen famlar efter ledtrådar, börjar miss Marple ställa sina egna frågor. Hon vet att även den mest fridsamma by kan dölja mörka hemligheter.

Agatha Christie är ett måste på sommaren. Särskilt hennes böcker om den äldre damen, miss Jane Marple, vars skarpsinne och insikt i den mänskliga naturen gör henne till en formidabel brottsbekämpare. Spegeln sprack från kant till kant är den nionde boken i ordningen kring henne.

Miss Marple-deckarna är alltid förknippade med ett visst mått av mys, även om de nästan alltid innehåller mord. Därför är det förvånande hur mycket känslomässig påverkan Spegeln sprack från kant till kant utövar på läsaren. Det är en bok som dröjer sig kvar efter den chockerande upplösningen, när den fulla vidden av tragiken är blottad.

Spegeln sprack från kant till kant är ett elegant uppbyggt mysterium. Agatha Christie ger läsaren ledtrådar till vem det är som är mördaren. Det här är nog första gången jag faktiskt har gissat rätt. Men motivet bakom mordet och den tragiska skildringen av gärningsmannen gör att det här är en av de mer oförglömliga böckerna i deckardrottningens produktion.

Persongalleriet i Spegeln sprack från kant till kant är likaså oförglömligt, med den vackra skådespelaren, hennes make, det babbliga offret och många andra. Givetvis har vi också den älskvärda miss Marple, som börjar bli till åren. Hennes rörlighet har blivit lite mer begränsad, men än är hon inte ute ur räkningen. Därför är det irriterande hur hennes ”sällskapsdam” behandlar henne som ett litet barn. Agatha Christie tacklar både åldersrasism och sociala förändringar som kan kännas nog så omvälvande i denna roman.

Spegeln sprack från kant till kant är nog den bästa av Agatha Christies deckare som jag hittills har läst.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Andra delar i serien

Mordet i prästgården (recension)

Miss Marples mysterier

Liket i biblioteket

Mord per korrespondens

Ett mord annonseras

Trick med speglar

En ficka full med råg

4.50 från Paddington

Spegeln sprack från kant till kant

Ett karibiskt mysterium

Bertrams hotell

Nemesis

Miss Marples sista fall

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.