The Comfort Book av Matt Haig

The Comfort Book av Matt Haig

Författare: Matt Haig
Förlag: Canongate (2021)
Antal sidor: 272 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

När Matt Haig var i tjugoårsåldern, drabbades han av en djup depression med tillhörande ångest. Så svår att han inte trodde att han skulle överleva. Men det gjorde han och det är från den platsen som The Comfort Book är född. Den blandar lite allt möjligt som ger honom tröst i denna röriga vardag som vi kallar livet. Insikter blandas från filosofer och överlevare genom tiderna, från Marcus Aurelius till Nellie Bly, från Emely Dickinson till James Baldwin. Den här boken påminner läsaren om att inget är starkare än ett litet hopp som inte ger upp.

Förra året läste jag Matt Haigs The Midnight Library precis vid rätt tidpunkt i mitt liv och den gav mig en känsla av tröst. The Comfort Book kom till mig precis i rättan tid också. Det här är ett saligt hopplock av saker som har skänkt Haig själv tröst, skrivet ur synvinkel av någon som har en djup förståelse av psykisk ohälsa. Det är inte allt som jag känner igen mig i, men det spelar ingen roll. Den här boken är som en varm kram.

Jag läser The Comfort Book omväxlande snabbt, omväxlande långsamt. Vissa ställen läser jag mer än en gång, låter orden sjunka in och ge mig tröst. På min mobil har jag otaliga bilder av citat ur boken som har fångat mig särskilt. Det blir en del. En hel del av det vill jag också dela med mig av. Ett skulle jag vilja rista in på min kropp: ”Depression lies.”

Jag förtrollas av vidden av olika ämnen i The Comfort Book. Det är allt från spellistor till beskrivningar av filosofiska livsåskådningar, recept till affirmationer, praktiska andningsövningar till citat. Jag tycker om hur han beskriver matlagning som en form av aktiv meditation, vilket för mig är så det känns. Allt flyter bort utom nuet och det jag har för händerna.

Att läsa The Comfort Book är som att sjunka ned i en varm, trygg kram. Det här är en bok jag plockar upp då och då, bläddrar i och läser ett stycke. En bok att ha nära och älska.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på The Comfort Book av Matt Haig

  1. Den här vill jag läsa!

  2. Robert W skriver:

    The Comfort Book verkar fin. Tack för tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.