Throne of Jade av Naomi Novik

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Throne of Jade av Naomi Novik

Författare: Naomi Novik
Serie: Temeraire, #2
Förlag: Del Rey Books (2006)
Antal sidor: 398 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Sedan sanningen bakom Temeraires ursprung uppdagades, har det uppstått diplomatiska spänningar mellan Storbritannien och Kina. En ilsken kinesiska delegation sätter fötterna på brittisk mark. De kräver att kapten Will Laurence och Temeraire skiljs åt. Dessutom ska Temeraire följa med tillbaka till Kina. Något som varken Will eller Temeraire är beredda att gå med på. Enda lösningen tycks vara för dem båda att segla till Kina för att försöka lösa den diplomatiska konflikten. Resan blir fylld av fara, intriger och fasansfulla hemligheter i djupen. Men när de väl anländer till sin destination, kommer de upptäcka att detta bara är början och att mörkare hemligheter väntade dem.

I januari läste jag om Hans majestäts drake för att ta itu med och avsluta denna serie. Första boken älskade jag när jag läste den första gången, så det är oförlåtligt att det har dröjt så länge för mig att ta itu med resten av serien. Throne of Jade suger in mig lika lätt som sin föregångare. Naomi Novik har skapat en övertygande blandning av historiska fiktion och fantasy, som bildar en verklighet som liknar vår egen. Med en viktig skillnad: vad skulle ha hänt om det fanns drakar under Napoleonkrigen?

Throne of Jade har kritiserats för att vara händelselös och långdragen. Kanske sänker jag förväntningarna något därför. Men händelselös kan jag aldrig skriva under på att den är. Det händer saker mest hela tiden. Å andra sidan är jag förtjust i intriger och politiskt ränksmideri, vilket florerar gott i denna bok. Vilket gör det lite synd om Will, eftersom han är väldigt rättfram som person.

Jag älskar persongalleriet i Throne of Jade. Alla karaktärer växer under resans gång. Temeraires och Wills relation fördjupas, men blir också mer komplicerad. Temeraire är en intelligent drake som förmår att ställa de rätta frågorna. Det är märkligt att varelser med hans intelligens ska behandlas lite bättre än slavar. Överlag för boken ett fint resonemang om olika varelsers, människors så väl som drakars, lika värde.

Throne of Jade är andra delen i en fantasyserie som verkligen tilltalar drakälskaren i mig. Jag tror att den här serien kommer att bjuda på en stor läsupplevelse.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Andra delar i serien

His Majesty’s Dragon (recension)

Throne of Jade

Black Powder War

Kingdom of Ivory

Victory of Eagles

Tongues of Serpents

Crucible of Gold

Blood of Tyrants

League of Dragons

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.