The Grace of Kings av Ken Liu

The Grace of Kings av Ken Liu

Författare: Ken Liu
Serie: The Dandelion Dynasty, #1
Förlag: Head of Zeus (2021)
Antal sidor: 640 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Kejsaren Mapidéré var den första som förenade örikena i Dara under en enda fana. Men nu är han gammal och står inför döden, och folket börjar trötta på hans meningslösa byggprojekt. Hans rådgivare konspirerar för egen vinnings skull. Till och med gudarna själva känner sig rastlösa. En slug, karismatisk bandit och en avrättad hertigs son, som svurit hämnd, möter varandra när de försöker leda varsitt uppror mot kejsarens styre. Tillsammans leder de folket i upproret och deras vänskap kommer drastiskt ändra maktbalansen i Dara, men till vilket pris?

Kinesiskamerikanska Ken Liu har skrivit en serie fantasyromaner inspirerad av kinesisk historia. I The Grace of Kings tolkar han hur den första Hankejsaren kom till makten, något som även Shelley Parker Chan gjorde i sin underbart queera She Who Became the Sun. Hade jag inte läst den senare nämnda i år, hade jag kanske tyckt bättre om den här. Eller kanske inte.

De första femtio till åttio sidorna av The Grace of Kings är som en snabbkurs i hur du INTE ska skriva fantasy. Det är alltid lite klurigt hur man ska etablera en ny värld, med en massa regler och traditioner, men att dumpa allting på läsaren i början leder bara till att det till sist inte går att ta till sig någon som helst ny information.

Det märkliga är att The Grace of Kings egentligen inte har något vidare världsbygge. I princip har Liu lagt till lite luftskepp, några nya varelser och lite vag inblandning av gudar, men i övrigt är det som att han bara skriver en kinesisk historiebok rakt upp och ned. Ska man göra en omtolkning i en ny värld, krävs det ett visst mått av kreativitet. Annars kan man lika gärna skriva historisk fiktion.

Men visst finns det ett mått av spänning i The Grace of Kings som gör att man vill läsa vidare i romanen. Jag kommer dock inte läsa resten av serien.

Betyg 3: Gillade den.

Andra delar i serien

The Grace of Kings

The Wall of Storms

The Veiled Throne

Speaking Bones

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.