The Memoirs of Sherlock Holmes av Arthur Conan Doyle

Författare: Arthur Conan Doyle
Serie: Sherlock Holmes, #4
Förlag: Dorset Press (2009)
Antal sidor: 321 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

The Memoirs of Sherlock Holmes är Arthur Conan Doyles andra novellsamling om hans berömda detektiv. Min version innehåller elva noveller, då The Adventure of the Cardboard Box har uteslutits. I denna samling får vi möta mysterier med försvunna hästar och mördade tränare, mystiska ansikten i fönstren och en grekisk tolk som råkar illa ut.

Min personliga reflektion efter att ha läst The Memoirs of Sherlock Holmes är att det märks att Conan Doyle hade börjat tröttna på Holmes när han skrev dessa noveller. De är skrivna efter en formel och innehåller ingen av den berättarglädje som den tidigare novellsamlingen erbjöd. Detta gör att det är få av Watsons och Holmes äventyr som sticker ut.

Men en sak som The Memoirs of Sherlock Holmes är en inblick i Holmes förflutna, såsom i berättelse som The Adventure of the Gloria Skott och The Adventure of the Musgrave Ritual. Den förstnämnda är faktiskt Holmes första fall någonsin där han hjälper en gammal skolkamrat utreda ett mysterium kring det förflutna. Även i den andra novellen är det en skolkamrat som behöver Holmes hjälp efter det att en tidigare pålitlig butler har försvunnit spårlöst. Ingen av dessa noveller är mina favoriter, men de ger en bra insikt i Holmes karaktär och hur hans förmågor har utvecklats.

Förstås finns det några riktigt bra noveller i The Memoirs of Sherlock Holmes också. The Adventure of the Naval Treaty är en sådan då en gammal skolkamrat till Watson blir av med ett viktigt flottfördrag. Riktigt spännande och med ett rafflande avslöjande på slutet. The Adventure of the Greek Interpreter introducerar oss till Mycroft Holmes när denne överlämnar ett mysterium till Sherlock. En grekisk tolk har getts i uppdrag att tolka en man som han upplever vara en fånge och i livsfara. Riktigt spännande även denna.

Allra bäst i The Memoirs of Sherlock Holmes är förstås The Final Problem, då det känns som om Conan Doyle försökt ge sin hjälte ett värdigt avslut. I denna novell uppsöker Holmes Watson och ber honom följa med till kontinenten. Holmes har just avslöjat Londons störste kriminelle geni, matematikprofessorn Moriarty, och det kommer vara farligt att befinna sig i London. Det här är en riktigt spännande novell. Även om interaktionen mellan Moriarty och Holmes bara återberättas, inte upplevs av läsaren, så ger den mig rysningar. Det här är ruggigt bra.

The Memoirs of Sherlock Holmes är en lite ojämnare novellsamling, men den innehåller förstås en del guldkorn.

Andra böcker i serien

A Study in Scarlet (recension)

The Sign of the Four (recension)

The Adventures of Sherlock Holmes (recension)

The Memoirs of Sherlock Holmes

The Return of Sherlock Holmes (recension)

The Hound of the Baskervilles (recension)

The Valley of Fear (recension)

His Last Bow (recension)

The Case-Book of Sherlock Holmes (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på The Memoirs of Sherlock Holmes av Arthur Conan Doyle

  1. Pingback: Månadsrapport: Juni 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: The Return of Sherlock Holmes av Arthur Conan Doyle - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  3. Pingback: The Valley of Fear av Arthur Conan Doyle - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.