The Midnight Library av Matt Haig

Omslagsbild The Midnight Library

Författare: Matt Haig
Förlag: Canongate Books (2020)
Antal sidor: 288 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Nora Seed är trött på det mesta och undrar om detta verkligen är vad livet har att erbjuda. När hennes katt dör är det droppen som får bägaren att rinna över. Hon vill inte leva längre. Men efter sitt självmordsförsök, vaknar hon upp i Midnattsbiblioteket, en plats mellan liv och död. Här får Nora chansen att utforska allt det hon har ångrat. Vad skulle ha hänt om hon hade handlat annorlunda, valt annorlunda? Skulle hennes liv vara bättre eller sämre? Hon får chansen att leva de liv där hon satsat på sina drömmar för att se om det verkligen skulle ha blivit så mycket bättre som hon alltid har föreställt sig.

Jag fick The Midnight Library av min mamma i födelsedagspresent i år och när jag började läsa den befann jag mig i en svacka i min egen depression. Det gjorde mig tveksam till om jag verkligen borde läsa den. En bok där huvudpersonen försöker ta livet av sig själv, när jag befinner mig i den sinnesstämning jag är, tänkte jag, är det verkligen så klokt? Men ja, det var ett klokt val att läsa The Midnight Library. Det var verkligen en bok som jag behövde just i den stunden.

Liksom de flesta av oss, plågas Nora av kval över de val hon har gjort i livet. Hur skulle hennes liv ha gestaltat sig om hon hade valt att satsa på simningen, musiken, blivit forskare? Skillnaden gentemot de flesta av oss, är att hon får chansen att utforska dessa alternativa liv. Om de gör henne verkligt lycklig, då kommer hon hamna i det livet för allt. Av någon anledning finner jag hela handlingen i The Midnight Library trösterik. Det är en lågmäld, eftertänksam roman som utforskar hur livet är fullt av brister men kanske ändå värt att leva.

Med The Midnight Library har Matt Haig spunnit en vacker, vemodig men ytterst trösterik roman om vad det innebär att vara människa och att leva.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.