Jessica Jones: Alias, volume 1 av Brian Michael Bendis

Omslagsbild Jessica Jones: Alias, volume 1

Författare: Brian Michael Bendis
Illustratör: Michael Gaydos
Serie: Alias, #1
Förlag: Marvel (2015)
Antal sidor: 216 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Låt mig introducera dig till Jessica Jones. En gång i tiden var hon en superhjälte, men inte en speciellt skicklig sådan. Hennes krafter var inte särskilt spektakulära i jämförelse med några av hennes kollegor. Nu är hon en kedjerökande, självdestruktiv alkoholist med ett mindervärdeskomplex. Hon driver ensam Alias Investigations, en liten privatdeckarfirma. När hon råkar avslöja en potentiellt explosiv hemlighet kring en hjältes sanna identitet, blir hennes liv genast förbrukningsbart. Men med sin intelligens och charm kan hon kanske överleva ytterligare en dag.

Förra året såg jag Netflix-filmatisering av Jessica Jones och blev mycket förtjust i Kristen Rytters porträtt av denna antihjälte. Jag hade väl egentligen inte tänkt mig att jag skulle ge mig i kast med serierna, men när Jessica Jones: Alias, volume 1 dök upp på SF-bokhandelns bokrea blev jag så pass lockad att jag gav mig på den.

Och tur är väl det, för Jessica Jones: Alias, volume 1 är riktigt bra. Inte fullt lika bra som tv-serien. Jessica Jones i serierna är lite mjäkigare, åtminstone i första volymen. Det är en mörk, skitig verklighet som hon bebor, men denna Jessica är lite mer osäker i världen. Hon håller fortfarande på att hitta sin plats i den. Däremot finns det humor och spänning så att det räcker och blir över. Jag sugs snabbt in i Jessica Jones värld.

Jag är ju, som jag tror jag har nämnt tidigare, inte så vansinnigt förtjust i teckningsstilen som är idealet i Marvels serieuniversum. Jessica Jones: Alias, volume 1 är väl inget större undantag. Michael Gaydos stil passar väl de mörkare tonen i Brian Michael Bendis berättelse, men den är inte direkt vacker att se på. Ansikten blir grova och inte särskilt realistiska i vissa scener. Färgsättningen passar också berättelsen, men är heller inte riktigt i min smak. Så den visuella biten är det som drar ned betyget för mig.

Annars är jag riktigt hooked på Jessica Jones: Alias, volume 1. Jag vill definitivt läsa resten av serien.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.