The Power of the Dog

The Power of the Dog

Regissör: Jane Campion
Manusförfattare: Jane Campion
Skådespelare: Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee
Produktionsår: 2021
Längd: 126 minuter

Bröderna Burbank driver en ranch tillsammans. Den karismatiske, men grymme, Phil Burbank är den som härskar över deras lilla värld. När George Burbank gifter sig med Rose, fattar Phil genast misstycke till henne och hennes son. Från att de först sätter foten på ranchen plågar han dem. Hans utstuderade, psykologiska grymhet förstör sakta men säkert Rose nerver och snart dricker hon mer än vad som är hälsosamt. Men när även Phil får chansen till kärlek, så minskar hans känslomässiga terrorism. Men frågan är om det är tillräckligt för att hindra katastrofen som närmar sig.

The Power of the Dog är baserad på en roman av Thomas Savage vid samma namn. Titeln kommer från en psalmrad som lyder: ”Deliver my soul from the sword; my darling from the power of the dog.” När filmen kom 2021 väckte den stor uppmärksamhet och nominerades för tolv Oscars, bland annat för bästa film, bästa manliga huvudroll, bästa manliga biroll och bästa kvinnliga biroll. Den enda kategori den kammade hem en Oscar i var den för bästa regissör.

Det kan kännas udda att se Benedict Cumberbatch i en västernfilm, men faktum är att hans porträtt av Phil Burbank är en av de största styrkorna i The Power of the Dog. Hans insats är riktigt lysande. Likaså bär också Kirsten Dunst upp filmen i rollen som Rose. Hennes porträtt av karaktärens långsamma sammanbrott är riktigt skickligt gjort.

Men inte ens skickliga skådespelarinsatser kan rädda detta. Filmen tillhör en subgenre till västernfilmen, där man försöker vända på genrens traditionella mönster och göra upp med romantiseringen och myten som präglar skildringen av den gamla västern. Det blir mörkt och tämligen hopplöst. Vad är det för poäng med att se en två timmar lång film om en man som terroriserar sin omgivning? Svagheter i manuset gör dessutom att Rose reaktion känns i närmast överdriven och att filmens tempo blir olidligt långsamt.

Trots starka insatser av skådespelarna, gör ett svagt manus att The Power of the Dog inte direkt blir någon minnesvärd upplevelse.

Betyg 2: Den var okej!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.