Tisdagstrion: Författare från länder som börjar på ”s”

Tisdagstrion

Då var det tillbaka till verkligheten igen efter en tids påskledighet. Förhoppningsvis har ni alla haft det lika skönt som jag och ätit mycket god mat. För mig blir det mjukstart på arbetsveckan eftersom jag ska flexa ut en stund och ta hunden till frisören. Men innan dess ska jag sätta igång dagen i sällskap med Ugglan & Bokens tisdagstrio. Denna vecka är temat är böcker av författare från land/länder som börjar på bokstaven S. Sverige och Storbrittanien är ju egentligen de självklara valen, men jag försökte ta med böcker från lite ovanligare länder. Lyckades kanske inte fullt ut.

Levande och döda av den sydkoreanska författaren Han Kang utspelar sig under 80-talets studentuppror. En pojke, Dong-ho, letar bland alla uppradade kroppar efter sin vän. När han hittar honom, kommer han då vara levande eller död? Och vad händer med själen hos den kropp som slutat leva? Han Kang är en mycket speciell författare vars lyriska språk här står i kontrast med den fysiska förruttnelsen av kropparna som ligger uppradade i gymnastiksalen och brutaliteten i tortyren som studenterna utsätts för.

I två världar av den schweiziska psykoterapeuten Marguerite Sechehaye är en fallstudie kring en schizofren flicka. Renée började förlora kontakten med verkligheten när hon var 5 år gammal. Hon slussas mellan olika sjukhus. I perioder kan hon bara äta äpplen och spenat, då Systemet inte tillåter annat. Senare möter hon Marguerite Sechehaye, som stöder henne tillbaka till verkligheten. Ett klassiskt stycke psykologisk litteratur, men idag väcker den frågor kring det etiska i behandlingen av flickan.

Mazurka för två döda av den spanska författaren Camilo José Cela är en rätt så gubbsjuk berättelse som jag inte gillade alls. Gaudencio börjar förlora synen och blir därför utslängd från prästseminariet. Sedan dess har han livnärt sig genom att spela dragspel på ett horhus. Det finns dock en mazurka som han bara har spelat vid två tillfällen. Första gången när de dödade Afouto den djärve och senare när de dödade hans mördare Moucho uslingen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

13 svar på Tisdagstrion: Författare från länder som börjar på ”s”

  1. läst Den vita boken av Han Kang, tack för de andra tipsen.

  2. Marie Eggimann skriver:

    Tack för tips tror inte jag läst dina böcker.

  3. Lottens Bokblogg skriver:

    Levande och döda kom med i min trio också. En hemsk historia, men jag tyckte om hur den var skriven.

  4. Lena skriver:

    Tack för intressanta tips.

  5. Cinnamon skriver:

    Har inte läst någon av dina böcker. Försökte läsa en bok av Han Kang men det var inget för mig.

  6. A ROOM OF MY OWN skriver:

    jag har läst Vegetarianen av Han Kang. och jag har absolut läst I två världar. jag läste massor av fallbeskrivningar för många år sedan. Cela har jag nog inte läst något av

  7. Bokdivisionen skriver:

    Intressanta titlar! Har bara läst Vegetarianen av Kang och tyckte den var sådär.

  8. Monika skriver:

    Han Kang känner jag ju igen, men jag har inte läst någon i din trio.

  9. Maria Engvall skriver:

    Nya och spännande titlar alla tre! Mazurka för två låter som en läsvärd bok trots gubbsjukan

  10. Mösstanten skriver:

    Av Han Kang har jag läst Vegetarianen och den var ganska så makaber så det vete sjutton om jag skulle våga läsa Levande och döda. Av Cela har jag nog inte läst någonting men det borde jag nog, även om han skriver gubbsjukt. Måste ju i alla fall få något hum om hans författarskap.

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Vegetarianen har jag också läst och tyckt om. Av Cela gillade jag La Familia de Pascual Duarte, men vet inte vad den heter på svenska. Den är också lite tunnare än Mazurka för två döda 😉

  11. Ugglanoboken skriver:

    Levande och döda har jag inte läst, men annat av författaren som jag verkligen gillade!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.