Levande och döda av Han Kang

Levande och döda av Han Kang

Författare: Han Kang
Originaltitel: Human Acts (sydkoreanska originaltiteln – 소년이 온다)
Översättare: Eva Johansson
Förlag: Natur och kultur (2017)
Antal sidor: 245 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I en gymnastiksal ligger ett stort antal mänskliga kroppar uppradade längs med väggen. I värmen stinker de. Ut under lakanen sticker uppsvällda tår. Året är 1980. Plats är Kwangju i Sydkorea. Hundratals studenter som protesterat mot regimen har just mördats av militären i en massaker. I massan av dödade unga människor vandrar en pojke, Dong-ho, omkring. Han letar efter sin vän. När han hittar honom, kommer han då att vara levande eller död? Och vad händer med själen hos den kropp som har slutat leva?

Levande och döda är en sinnrikt uppbyggd roman för att dokumentera ett samhälle präglat av censur och skräckfylld tystnad. Varje kapitel är ett nytt nedslag i historien. Ett nytt perspektiv. Sättet varje person berättar sin del av historien skiljer sig åt, likaså vilken form av berättarröst de använder sig av. Varje röst ger kraft åt minnet, att komma ihåg vad som har hänt och levandegöra de som förlorade livet vid massakern.

På sätt och vis påminner mig Han Kangs Levande och döda om Jim Crace Being Dead. Båda böckerna väjer inte för döden. De skildrar hur kroppar bryts ned och ruttnar. Vad som händer med en människas kropp efter döden. Men Kangs bok rör också de levande. Vad det innebär att överleva och om det går att gå vidare från de saker som har drabbat en. Vilka grymheter som människor utsätter varandra för. Det är en obehaglig lektion i vilken sorts odjur människan kan vara, när hon visar alla sina värsta sidor.

Kang har ett lyriskt språk, som i Levande och döda står i stark kontrast med den brutala materian av ruttnande kroppar och tortyr. Strukturellt är det en lätt berättelse att ta sig igen, då varje del hakar i varandra på ett naturligt vis. Samtidigt är det en berättelse som inte lämnar läsaren oberörd, utan skakar om och rör om inuti den som läser.

Levande och döda bevisar på nytt att Han Kang är en författare som är väl värd att läsa, med sin unika berättarröst.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.