Fullmetal Alchemist, vol 1-17 av Hiromu Arakawa

Författare och illustratör: Hiromu Arakawa
Originaltitel: Hagane no Renkinjutsushi
Förlag: Bonnier Carlsen (2007-2009)
Antal sidor: ~3536 sidor, sammanslaget
Recensionsexemplar: Nej.

Bröderna Edward och Alphonse Elric förlorar sin mamma i späda år. De blir alltmer besatta av att använda sin talang för alkemi för att få tillbaka henne. Försöket går fruktansvärt snett. Ed förlorar ett ben och en arm, medan Alphonse förlorar sin kropp och själen måste bindas till en rustning. Nu använder Ed sin status som statlig alkemist för att spåra upp ledtrådar till de vises sten, så att de kan få sina kroppar tillbaka. Men hemligheten bakom de vises sten kan vara mer ohygglig än de någonsin kunnat föreställa sig. Kanske finns det också oanade kopplingar till högt upp inom militären. Kanske hotar detta hela Amestris.

Fullmetal Alchemist är en manga av Hiromu Arakawa som sträcker sig över tjugosju volymer. Det är en favorit från tonåren, som jag läst flera gånger. Nu när jag läste om serien, slukade jag delarna på löpande band och recenserar dem därför i klump. Så långt som jag har dem hemma, vill säga, eftersom man lade ned den svenska utgivningen mitt i.

Själva berättelsen i Fullmetal Alchemist är genialiskt uppbyggd. Två bröder som skulle göra allt för varandra dras in i en konspiration som hotar alla i deras land. För varje sanning som avslöjas, blir det klart att något djävulskt pågår. Men det finns hopp och mod, trots att allt tycks så svårt. Broderskärleken värmer, likaså det gäng vänner som bröderna samlar på sig under resans lopp. Hjärtslitande drama blandas med en oemotståndlig humor som får mig att frusta av skratt.

Fullmetal Alchemist är en så kallade shounen manga, det vill säga att den tänkta målgruppen är pojkar. Teckningsstilen, som så är brukligt, är därför lite enklare och mindre skönmålande än vad det skulle vara om serien riktar sig till flickor. Men Arakawa är skicklig på att hantera sitt medium och bygger snyggt upp varje sida så att det är lättläst.

Om man nu bara ska läsa en enda manga i sitt liv, då tycker jag faktiskt att det ska vara Fullmetal Alchemist. Den är så bra.

Betyg 5: Den var fantastisk!
Rekommenderad!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.