Fullmetal Alchemist: The Final Alchemy

Fullmetal Alchemist: The Final Alchemy

Originaltitel: Hagane no renkinjutsushi: Kanketsu-hen – Saigo no Rensei
Regissör: Fumihiko Sori
Manusförfattare: Fumihiko Sori och Takeshi Miyamoto
Skådespelare: Ryôsuke Yamada, Tsubasa Honda, Dean Fujioka
Produktionsår: 2022
Längd: 142 minuter

Bröderna Elrics resa börjar närma sig sitt slut när konspirationens nät snärjs allt hårdare runt dem och deras vänner. På något sätt måste de hindra Den förlovade dagen från att ske. En mystisk händelse som hotar inte bara dem, utan hela landet och alla som bor där. Men med fiender som har hela militären bakom sig, hur ska de kunna lyckas rädda alla? Och få sina kroppar tillbaka?

Med tanke på hur föregående film slutade, slog jag mig förväntansfull ned för att se Fullmetal Alchemist: The Final Alchemy när den släpptes på Netflix. Genast är det något som inte riktigt stämmer. Filmen hakar i där den andra slutade, visst, men var verkligen homunculusen Envys sanna form så dåligt gjord? Snart står det klart att alla specialeffekter är groteskt mycket sämre här än i tidigare filmer. Jag börjar fundera på om budgeten tog slut.

Det går att ignorera de dåliga specialeffekterna och fokusera på handlingen. Fullmetal Alchemist: The Final Alchemy ska nu knyta ihop alla trådar. Filmen förhåller sig relativt trogen till originalet. Vissa ändringar har fått göras för att det är svårt att trycka ihop tjugosju volymer manga i tre filmer. Men det är spännande.

Plötsligt sker som ett hack i handlingen. Jag blinkar till och undrar om jag har somnat ifrån Fullmetal Alchemist: The Final Alchemy. Inledningen av filmen följer relativt troget mangan fram till volym 17, sedan är det som om man bara har klippt till slutet av serien. Hade jag inte läst böckerna, skulle jag som tittare vara hopplöst förvirrad och inte förstå hur något hängde ihop. Eftersom man hoppar över en stor del av källmaterialet och behållit en del annat, så finns det saker i slutet som heller inte makes sense utifrån det som filmen har visat.

Det känns sorgligt att en så pass underhållande serie avslutas med en så pass medioker film som Fullmetal Alchemist: The Final Alchemy.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.