Tisdagstrion: Runt Östersjön

Tisdagstrion

Tisdag igen och min jobbdag ska inledas med utbildning i människohandel. Men innan dess kan jag försöka tänka på lite trevliga saker, som veckans tisdagstrio inne hos Ugglan och Boken. (Även om en av böckerna jag valde innehåller människohandel.) Veckans tema är runt Östersjön. Jag vet inte hur mycket runt Östersjön det blev, eftersom jag snöade in på Norrköping.

Mor gifter sig av Moa Martinson är första delen i trilogin om Mia, som utspelar sig i Norrköping. Norrköping ligger vid Bråviken, som är en av Östersjöns vikar. För en fattig tös som Mia blir det dock inte mycket av att se Östersjön, annat än delen av Motala Ström som rinner genom staden. Detta är ett riktigt klassiskt stycke arbetarlitteratur, som jag verkligen kan rekommendera.

Hur ska det gå för Pelle Svanslös? av Gösta Knutsson utspelar sig förvånansvärt mycket i Östergötland. I ett av Pelle Svanslös äventyr i denna bok så åker han kanalbåt på Motala Ström, som rinner från Vättern till Östersjön. De var också och hälsade på i Norrköping ett tag, där Pelle förundrades över de gula spårvagnarna. Blå, tyckte han att de skulle vara.

Märkta för livet av Emelie Schepps utspelar sig också i Norrköping. Om jag inte minns fel så är de också ute på öarna i skärgården. Åklagare Jana Berzelius förväntas leda utredningen av mordet på en chef på Migrationsverket, ett fall som krånglas till av att man också hittar liket av en ung pojke. En pojke som kanske har kopplingar till Janas förflutna, som hon inte kan minnas.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Tisdagstrion: Runt Östersjön

 1. Monika skriver:

  Märkta för livet har jag läst, faktiskt till och med när jag var i Norrköping 🙂

 2. Maria Engvall skriver:

  Mor gifter sig är gripande! Rekommenderar också hennes Kvinnor och äppelträd

 3. två av dessa har jag läst, Pelle i vuxen ålder

 4. Mösstanten skriver:

  Du har koncentrerat dig på Östergötland. Inte helt fel enligt min åsikt. Mitt hemlän. Mor gifter sig har jag läst och sett som tv-serie.

 5. Ugglanoboken skriver:

  Så kul att du håller dig i Norrköping! Moa Martinson är en favorit!

 6. Haha, det var fyndigt att ta hjälp av Östergötland!

 7. Lena skriver:

  Trevliga tips.

 8. Lottens Bokblogg skriver:

  Roligt med temat i temat. Schepp och Svanslös har jag förstås läst.

 9. Marie Eggimann skriver:

  Pelle Svanslös läste jag som liten så söt berättelse

 10. Cinnamon skriver:

  Jag har faktiskt läst alla böckerna i din trio. 🙂

 11. Bokdivisionen skriver:

  Jag m å s t e verkligen läsa Moa!

 12. A ROOM OF MY OWN skriver:

  Martinson och Pelle har jag läst. men jag har aldrig läst något av Schepp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.