Topp tio böcker jag ”tvingades” läsa

Topp Tio Tisdag

Veckans ämne är Top Ten Books I Was ”Forced” to Read. Jag har haft turen att i allmänhet ha lärare som har varit öppna för förslag. Så om de har presenterat ett antal böcker och jag lägger fram ett annat förslag från min egen bokhylla, har jag fått läsa den istället. Så jag har väldigt sällan blivit ”tvingad” att läsa böcker. Men jag har ju förstås haft en hel del personer som entusiastiskt har rekommenderat mig böcker.

Jag har valt positiva läsupplevelser. Här kommer de utan inbördes ordning:

1. Wuthering Heights av Emily Brontë: Jag läste den här boken första gången på egen hand och tyckte inte alls om den. Andra gången läste jag den i engelska C. Att läsa den på det sättet som vi gjorde gav mig möjlighet till att bearbeta texten djupare och det är en av mina favoritklassiker.

2. Hungerspelen av Suzanne Collins: Jag hade inte tänkt läsa Hungerspelen. Sedan började jag bokblogga, blev utsatt för en övertalningskampanj från både bokbloggare och vänner och nu har jag plöjt igenom hela trilogin, sett första filmen, fastnat i den här världen. En av detta årets stora besattheter.

3. The Outsiders av S. E. Hinton: Tvingad och tvingad; jag fick syn på den i magasinet för engelska skönlitterära böcker när jag hjälpte min engelsklärare med något och eftersom jag velat läsa den länge, fick jag byta till den boken eftersom vi då höll på att läsa ungdomsböcker.

4. Travestí av Don Kulick: Jag har ännu inte läst ut den, men det är en socialantropologisk bok som jag läser för en av mina kurser. Den är så himla bra. Jag är så glad över att den här kursen har gett mig en chans att läsa den.

5. Jaget och maskerna av Erving Goffman: En klassiker i sociologiska sammanhang, men den är riktigt bra.

6. Kaninhjärta av Christin Ljungqvist: Om jag inte hade börjat bokblogga, hade jag troligen aldrig läst något av Christin Ljungqvist. Och det hade jag definitivt förlorat på.

7. Sargassohavet av Jean Rhys: När folk har fått veta att jag inte tyckte om Jane Eyre så vidare mycket, fick jag den här rekommenderad till mig. Och jag älskade den.

8. Avalons dimmor av Marion Zimmer Bradley: En väns favoritbok. En vän som blev lite besviken på mig när hon fick veta att jag hade haft den oläst i hyllan hur länge som helst. Jag är så glad att hon fick mig att läsa den.

9. Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children av Ransom Riggs: Samma vän som ovan hade med sig den här till universitetet en dag. Jag blev genast nyfiken och köpte hem den. Gillade den när jag läste den, men har blivit lite avigt inställd i efterhand.

10. Hello Kitty måste dö av Angela S. Choi: En av de mest skruvade böcker jag någonsin har läst och som jag inte skulle ha läst om det inte vore för bokbloggare.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på Topp tio böcker jag ”tvingades” läsa

  1. Monika skriver:

    Jag har nog bara läst Kaninhjärta av de du listar. Och jag får nog skylla den på bokbloggare jag också. På ett bra sätt 🙂

  2. Carro skriver:

    Ja, andra bokbloggar påverkar nog mer än vad man vill erkänna till ens egen läsning 😉

  3. Lotten skriver:

    Hungerspelen var också en sån som jag kände ett viss tryck att läsa, men jag gillade den inte alls. Hello Kitty vann jag på en blogg, så då var jag ju tvungen att läsa den;-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.