Topp tio böcker om du gillar Supernatural

Topp Tio Tisdag

Då var det tisdag igen och dagen har präglats av febril aktivitet för att få klart en tenta som jag skulle ha skrivit i par, men som jag fick skriva på egen hand. Jag har därför inte lyckats koncentrera mig till den grad så att jag kommer upp till tio titlar, därför att det är ju som alltid Top Ten Tuesday. Veckans tema är Top Ten Books If You Like X tv show/movie/comic/play. Jag valde tv-serien Supernatural så det blir en hel del skräck och övernaturligt.

Utan inbördes ordning i vanlig ordning (siffrorna är mest till för att jag ska komma ihåg hur många titlar jag har rabblat upp):

1. Coraline av Neil Gaiman: En kuslig skräckberättelse som riktar sig till mellanåldern, men som fungerar för de flesta. Coraline har flyttat in i ett nytt hus med märkliga grannar. En dag råkar hon stiga genom en dörr som leder henne till ett hus som ser ut som hennes eget och där en mamma med knappögon vill göra Coraline till sin alldeles egna dotter…

2. Goda omen av Terry Pratchett och Neil Gaiman: Något mer humoristisk än serien, men kan kanske vara den perfekta medicinen för den som försöker återhämta sig från säsong fem. Mänskligheten är elva år kvar nu när antikrist är född. Apokalypsens fyra MC-åkare är på väg. Problemet är att demonerna visst har råkat slarva bort antikrist…

3. Shadows Over Baker Street: Denna antologi är fylld av kusliga och atmosfäriska berättelser. H. P. Lovecrafts skräckvärld möter Sherlock Holmes med en hel del strålande resultat, bland annat Neil Gaimans novell A Study in Emerald.

4. Descendants of Darkness av Yoko Matsushita: Återigen lite mer humoristisk än själva serien, men den har sina mörka stunder. Det är en mangaserie som handlar om dödsgudar, vars jobb det är att se till att själarna säkert kommer till livet efter detta. Men det uppstår andra situationer, som när ett djävulskontrakt är inristat i en mans hornhinna och när han dör transplanteras det in i en ung pojke. Översatta till engelska finns det 11 skruvade böcker.

5. Talismanen av Stephen King och Peter Straub: Kanske är det för att stor del av boken utspelar sig på resande fot som jag tror att den skulle tilltala fans av serien, eller så är det något i tonen. Boken handlar om en tolvårig pojke vars mamma är döende och vars liv drastiskt kommer att förändras. Han ger sig av på en resa tvärs över USA och in i en annan värld.

6. Trettonde natten av Eddie C. Bertin: Jag bara väntar på att den här typen av berättelse ska dyka upp i Supernatural. Det är återigen en berättelse för lite yngre läsare. Boken handlar om Valentina, som upptäcker att hon är häxa. Samtidigt vaknar en urgammal fiende till liv efter att hans kropp styckades och spreds ut över staden för över sexhundra år sedan…

7. Kaninhjärta av Christin Ljungqvist: En bok där det övernaturliga och en ovanlig syskonrelation står i centrum, liksom serien. Boken handlar om tvillingarna om Mary och Anne som har vissa psykiska förmågor och som är som ett. De blir indragna i jakten på en försvunnen flicka.

8. De ulvgrå av Helmer Linderholm: Oavsett hur förvanskat det än blir, så bygger ändå Supernatural en hel del på mytologi och föreställningar från folktron. Vad är då inte perfekt om denna bok? Här får du möta varulvar, maror och bergtagna i nordisk miljö.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 svar på Topp tio böcker om du gillar Supernatural

 1. Johanna skriver:

  Många tips där. Jag är inte så bevandrad i den genren, men om jag ska testa nåt så har du ju en hel lista tips åt mig 🙂

 2. Anna A skriver:

  Tack för tipsen. Supernatural är ju en fenomenal serie!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Den är skapligt beroendeframkallande. Vi såg klart säsong 8 för ett par veckor sedan och det kliar i mig att börja om från början. Säsong 9 får tyvärr vänta tills den kommer på DVD (om jag kan hålla mig tills dess).

 3. Lottens Bokblogg skriver:

  Jag hoppade över veckans Top Ten för jag visste inte vad jag skulle associera till 😉 Supernatural tror jag inte är min typ av serie, men du verkar ju ha lyckats i din koppling!

 4. Oh en hel lista med intressanta böcker. Och bra val av tv-serie. 😉

 5. Kajsa skriver:

  Tack för många tips! Supernatural är en trevlig serie, något långdragen men ändå… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.