Topp tio författare som förtjänar mer erkännande

Topp Tio Tisdag

Ämnet för veckans Top Ten Tuesday är Top Ten Authors Who Deserve More Recognition. Hu, vad svårt! Jag har suttit och gnuggat geniknölarna hela morgonen, innan jag kom på dessa tio författare som listas utan särskild ordning:

 

1. Natsuo Kirino är en japansk författare som jag egentligen bara har läst en bok av, men jag har en hel del av hennes böcker uppskrivna på min att läsa-lista. Den bok jag har läst av henne är thrillern Out, en mycket märklig och läskig roman där ett bara fabriksarbetande kvinnor bestämmer sig för att vid sidan om börja stycka lik mot betalning.

2. Niklas Krog var en av mina favoritförfattare när jag var yngre och En krigares hjärta är nog fortfarande en av mina favoritromaner någonsin. Han har skrivit väldigt mycket bra fantasy och historiska romaner för ungdomar.

3. Gull Åkerblom har skrivit en helt fantastisk fantasyserie som blandar in nordisk mytologi, men jag tror inte att det är många som har hört talas om henne. Jag rekommenderar Sagan om gudagåvorna å det varmaste.

4. Det här kommer nog få en hel del människor att höja på ögonbrynen, men Anne Rice. Hon är ju en kultförfattare, men jag tror inte hon får så mycket erkännande för att hon faktiskt skriver hur bra som helst och hur väl researchade alla hennes böcker är.

5. Randy Shilts var en amerikansk journalist som skrev en hel del böcker om HBT-frågor i början av nittiotalet. Bland annat tegelstenen Conduct Unbecoming, som handlar om det hyckleri med vilket homosexuella har behandlats i den amerikanska armén, och And the Band Played On, som handlar om AIDS och som tydligen används som en lärobok på vissa universitet i USA.

6. Carol Topolski har skrivit en av de läskigaste böcker jag någonsin har läst, Monster Love, och jag skulle gärna läsa mer av henne. Men då behöver hon få mer erkännande så att hennes böcker blir lättare att få tag på!

7. Sarah Waters har skrivit en hel del fruktansvärt bra historiska romaner med lesbiska romanser i centrum. Hon har en speciell förmåga att väcka liv i, oftast, artonhundratalets London och det känns som om du är där.

8. Jeanette Winterson fick ju en hel del erkännande förra året när hennes självbiografi kom ut, men hon förtjänar mer. Jag rekommenderar PowerbookKonst & Lögner och Vintergatan går genom magen, som är mina favoritböcker av henne. Givetvis rekommenderas även Varför vara lycklig när du kan vara normal?

9. Terry Brooks är en fantasyförfattare som verkar ha fallit i onåd på senare år och vars böcker snudd på förlöjligas. Jag älskade Shannara-serien och har läst den flera gånger, så jag tycker definitivt den är värd att läsas.

10. Eoin Colfer skriver sanslöst roliga böcker för barn och ungdomar. Mest kända är väl böckerna om det kriminella geniet Artemis Fowl, men det känns som om folk in pratar lika mycket om hans böcker som de förtjänar.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 svar på Topp tio författare som förtjänar mer erkännande

 1. Lottens Bokblogg skriver:

  Vilka spännande tips! Har läst en av Niklas Krog (Turk och Timotej) och två av Jeanette Winterson. De andra känner jag inte ens till!

 2. Annika skriver:

  Har bara hört talas om nummer 8 på din lista. Tänk så många författare det finns som man ännu har kvar att upptäcka. Underbart!

 3. Monika skriver:

  Dina fyra sista känner jag igen och har till och med läst 9 och 10 🙂

  Terry Brooks Shannara-serie tyckte jag inte alls om och de böcker jag har av honom lever nu på lånad tid i bokhyllan. Av Eoin Colfer har jag bara läst hans så kallade fortsättning på Liftarens guide till galaxen, som jag tyckte var ganska dålig, men jag är lite nyfiken på hans böcker om Artemis Fowl.

 4. Carro skriver:

  Jag har inte hört talas om någon av dessa, vilket antingen betyder att jag har fruktansvärt dålig koll eller att de faktiskt förtjänar mer uppmärksamhet 🙂

 5. Freja skriver:

  Jag kände bara till två, så det stämmer kanske att de förtjännar mer erkännande… Anne Rice läste jag på 90-talet och gillade, och Terry Brooks har mannen i bokhyllan…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.