Tematrio: Vive la France!

temafranceIgår var det ju Frankrikes nationaldag och jag hade räknat med att veckans tematrio skulle röra franskt. Och mycket riktigt skriver Lyran att vi får skriva om vilka böcker vi vill, bara de innehåller franskt. Jag tänkte satsa på tre av mina franska favoritklassiker:

1. Älskaren av Marguerite Duras är en väldigt kort och vackert skriven roman om en vit flicka som möter en rik kines och de inleder en relation. På grund av stränga traditioner och rasfördomar är deras relation dömd på förhand, men det förhindrar inte dess intensitet och hetta.

2. Les Misérables av Victor Hugo är en riktig tegelsten och tyvärr har jag ju inte läst hela, eftersom jag blev lurad till att köpa en nedkortad version. Dock vill jag läsa hela boken om straffången Valjean som gör en resa för att bli en bättre man. Drabbande samhällskritik om den tidens Frankrike.

3. Farliga förbindelser av Choderlos de Laclos tror jag att jag tog upp förra gången, men det är en gammal favorit som tål att nämnas igen. I denna brevroman inleder Marquise de Merteuil och Vicomte de Valmont ett djävulskt spel där den oskyldiga Cécile och den fromma Madame de Tourvel hamnar i skottgluggarna.

 

ps. Vi kan ju säga att jag lyssna på Les Misérables Soundtrack:et medan jag skrev detta inlägg.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning. Bokmärk permalänken.

18 svar på Tematrio: Vive la France!

 1. Älskar Farliga förbindelser på film, har aldrig tänkt på att det ligger en bok som grund…

 2. Monika skriver:

  Victor Hugo har jag läst i alla fall, dock inte Les Misérables.

 3. Sanna skriver:

  Duras verkar intressant!

 4. Lottens Bokblogg skriver:

  Les Miserables lockar onekligen… Jag har läst både Hugo och Duras men inte just de här böckerna.

 5. Lena skriver:

  Har inte läst någon av dessa tre.

 6. Freja skriver:

  Jag får ta och kolla in den här tema-trion, men jag läser alldeles för lite franska författare…

 7. Anna skriver:

  Duras ska jag läsa ngn gång. Spännande liivsöde också.

 8. Anna A skriver:

  Hade lite svårt att komma på titlar till franskt. Les Mis kommer ju snart. Kan ju också säga att jag lyssnar på soundtracket, precis som jag i princip varje dag lyssnar på åtminstone en av låtarna.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag hade inte så svårt eftersom jag nyligen läste en hel del franskt som jag älskade.

   Det går inte en dag utan att jag nynnar något från Les Mis. Det känns som om Les Mis kommer vara årets stora besatthet.

 9. Annika skriver:

  Jag har tre böcker av Marguerite Duras här hemma varav jag bara har läst Emily L. Förmodligen kommer övriga två att förbli olästa då hennes böcker inte är någonting för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.