Veckoutmaning: Böcker att prata om

chat-309417_1280_Fotor-711x460

Nu har ruljansen på Kulturkollo återvänt till det vanliga, vilket innebär veckoutmaningar. Förra veckan kände jag inte att jag hade något att bidra med, men denna vecka tror jag att jag kanske kan plita ned ett svar. Så här skriver Anna om veckans uppgiftDet finns ju böcker/låtar/filmer/TV-serier som passar så fantastiskt fint att prata om i en bokcirkel, runt fikabordet på jobbet eller med goda vänner och veckans utmaning är helt sonika att tipsa om en personlig favorit som passar bra att prata om. Vad är det som gör den så bra? Varför fyller den samtal i timmar?

Den första bok som jag kom att tänka på när jag läste veckans uppgift var We Need to Talk About Kevin av Lionel Shriver. Det finns en hel del saker att diskutera kring den. Dels pressen att bli mamma fast du kanske inte vill det, dels om huvudpersonen lider av en förlossningsdepression som ingen i omgivningen vill lägga märke till. Också om opålitliga berättare eller vad som händer när du bara får en enda karaktärs (mammans) synvinkel på Kevin. Men också om ondska.

En annan bok som jag skulle vilja diskutera med någon är Möss och människor av John Steinbeck, som jag läste och älskade när jag var fjorton år. Idag skulle jag verkligen vilja diskutera Lenny. Kanske främst attityderna mot honom. Och det där slutet. Var det verkligen nödvändigt? (För den som har läst boken, och inte har något emot fanfiction, så har den här Supernatural-fanberättelsen fått mig att fundera mycket kring boken på senare år.)

En tredje bok som skulle vara intressant att diskutera är Ursula K. Le Guins klassiker The Left Hand of Darkness. Huvudpersonen kommer till en planet som vänder upp och ned på hans föreställningar om kön, och blottar på så vis även vår världs syn på kön och könsroller. Det känns som om det skulle kunna bli riktigt spännande diskussioner.

Avslutningsvis tror jag att The Color Purple av Alice Walker skulle ge upphov till intressanta diskussioner om rasism, könsroller, flytande sexualitet, fattigdom och mycket annat spännande.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 svar på Veckoutmaning: Böcker att prata om

  1. Anna skriver:

    Spännande förslag du har! Vi måste prata om Kevin är ju liksom inspirationen till temanamnet den här veckan och den går verkligen att prata om i timmar. Störst av allt av Malin Persson Giolito är ju faktiskt på vissa särt lite lik, den kan man också prata om 🙂 Kul att du är med på vår utmaningar!

    • C.R.M. Nilsson skriver:

      Kul att Vi måste prata om Kevin var inspiration för temat 🙂 Det känns verkligen som en bok som generar diskussioner.

      Störst av allt vill jag verkligen läsa. Jag har blivit riktigt nyfiken av allas recensioner.

  2. Monika skriver:

    Purpurfärgen har jag inte läst och jag är osäker på om jag har sett filmen eller ej. Så jag köpte filmen, men än har jag inte tittat på den 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.