Författare: George Orwell
Förlag: Flame Tree (2021)
Antal sidor: 432 sidor
Recensionsexemplar: Nej.
George Orwell är mest känd för sina två dystopiska romaner, Animal Farm och 1984, som båda har uppnått klassikerstatus. Men han har också skrivit en del sakprosa, vilket inspirerade hans dystopiska verk. Detta var bland annat fallet från hans studier i fattigdom, Down and Out in Paris and London och The Road to Wigan Pier, och hans desillusion med den politiska situationen under 30- och 40-talen. Homage to Catalonia skildrar hans erfarenheter av det spanska inbördeskriget, vilket gjorde att hans avsky till totalitarism stärktes. Visions of Dystopia innehåller alla dessa verk.
Eftersom det kändes som om jag nyligen hade läst hans romaner, hoppade jag över dessa och gick direkt på sakprosan. Dessvärre är varken Down and Out in Paris and London eller The Road to Wigan Pier kompletta, utan innehåller enbart utdrag. Vad som har exkluderats redovisas dock tydligt och materialet finns att tillgå på Flame Tree’s hemsida. Men det får det att framstå det som än mer märkligt att inkludera kapitel ur verk av Jack London och Yevgeny Zamyatin i Visions of Dystopia…
Down and Out in Paris and London skildrar George Orwells försök att leva och passa in i arbetsklassen, både i Paris och London. Detta involverar arbete i restaurangbranschen i Paris, men också livet som hemlös i London. Just skildringen av hemlöshet känns skrämmande aktuell och det känns sorgligt att vi inte har kommit längre. Attityden att man hellre städar undan de synliga symtomen än går på djupet för att bota orsaken lever kvar än idag. Det finns en del intressanta teorier om den sociala nedbrytning som sker när människor vill arbeta, men det inte finns arbete, och hur de bedöms som lata och odugliga av omgivningen.
The Road of Wigan Pier är en annan skildring av arbetarklasslivet, denna gång livet som gruvarbetare. Här skildras både gruvarbetarnas vardag, men också de fördomar som finns mot dem. Kol var något som var nödvändigt för livet under George Orwells tid, men få människor ägnade någon tanke åt var det kom ifrån eller hur människorna som bröt kolet hade det. Däremot florerade det gott om fördomar om gruvarbetare som särskilt smutsiga.
Homage to Catalonia är den enda kompletta sakprosan i Visions of Dystopia. George Orwell, och flera andra britter, reste till Spanien för att strida mot Franco och hans fascism. Det krig de hamnade i var många gånger absurt och surrealistiskt. Senare kom det att präglas av kamp mellan olika faktioner, vilket tvingade George Orwell och hans hustru att fly hals över huvud från Spanien för att inte arresteras.
Vad som imponerar med Visions of Dystopia är den moderna sensibiliteten och den medkänsla och respekt som präglar George Orwells attityd till människor ur andra klasser än hans egen.