1984 av George Orwell

Författare: George Orwell
Förlag: Penguin Books (2008)
Antal sidor: 326 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Winston Smith arbetar för Sanningsministeriet i London, huvudstaden i Airstrip One. Hans jobb är att skriva om historien så att Partiet alltid har rätt och är allvetande. Storebror stirrar på dig från varenda affisch och Tankepolisen avslöjar varje förrädisk handling, oavsett hur liten den är. När Winston förälskar sig i Julia, upptäcker han att livet inte måste vara ödsligt och tomt, och inom dem båda vaknar nya möjligheter. Trots att polishelikoptrar svävar och cirklar ovan dem, börjar Winston och Julia att ifrågasätta Partiet. De dras till en konspiration om att störta Partiet. Men Storebror kommer inte tolerera några som helst upproriska handlingar, inte ens i tanken. För dem med egna tankar har de uppfunnit Rum 101…

Av de klassiska dystopierna är nog 1984 den som har lockat mig allra mest. George Orwell målar upp en skrämmande bild av ett totalitärt samhälle där allt är kontrollerat, från vad du får tänka till hur språket är konstruerat. Partiet urkalkar medvetet språket för att ge människorna mindre utrymme att tänka, att känna, att bli helt utlämnade åt partiets version av historien. I denna värld kan du inte lita på någon: barn anger sina föräldrar, du är konstant övervakad. De som förråder partier avrättas inte bara, de utplånas helt. De raderas från historien utan att lämna några spår efter sig.

För att vara en så pass tunn bok tar det förhållandevis lång tid att ta sig igenom 1984, vilket kan bero på den noggrannhet med vilken Orwell bygger upp världen. Att det tar lång tid beror inte på en avsaknad av dramatik: det är en roman som håller läsarna på tårna och ständigt tar nya vändningar. Slappnar man av händer det något livsavgörande för karaktärerna. Ingen av karaktärerna är särskilt sympatisk, men det är inte värld som skapar sympati.

1984 är en mörk, vindlande dystopi som förtjänar sin klassikerstatus och lite till.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på 1984 av George Orwell

  1. Pingback: Månadsrapport: Maj 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Sammanfattning av bokåret 2019 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.