Buffy the Vampire Slayer, säsong 3

Innehåller spoilers för tidigare säsonger i serien.

Omslagsbild Buffy the Vampire Slayer, säsong 3.

Skapare: Joss Whedon
Skådespelare: Sarah Michelle Gellar, Nicholas Brendon, Alyson Hannigan, Anthony Stewart Head, David Boreanaz, Seth Green
Produktionsår: 1998-1999
Säsong: 3
Antal avsnitt: 22
Längd: 990 minuter

Efter händelserna i slutet av det tidigare skolåret har Buffy flytt från Sunnydale. Dold i anonymitetens skuggor i Los Angeles, försöker hon förtränga allt som har med det förflutna att göra. Istället kallar hon sig vid sitt mellannamn och jobbar som servitris. Scooby Gang håller ställningarna i Sunnydale, medan Giles desperat försöker att finna sin dråpare. Säsongen kommer för oss till examensdagen för Buffy, Xander, Willow, Cordelia och Oz. Men innan borgmästaren kan dela ut sitt tack till de unga studenterna kantas vägen av en ny dråpare, en ny väktare, monster och mycket annat.

Säsong 3 av Buffy the Vampire Slayer är den säsong jag har sett färst gånger. Märkligt är det eftersom det nog är en av de bästa i serien. Eliza Dushku gör entré som Faith, en dråpare som gillar dräpandet lite väl mycket och vars impulsiva gärningar leder henne in på en mörk väg. Det är inte alla gånger jag uppskattar vad serien gör med karaktären, men hon är en komplex person som väcker funderingar och känslor till liv inom Buffy och ger henne en resa att genomgå. Faiths story arc är en blandning av toxicitet kring frisläppt kvinnlig sexualitet och shaming av psykisk ohälsa, men hon tillför något välbehövligt till serien.

Säsong 3 innehåller också några av de avsnitt som har gjort starkast intryck på mig. Särskilt Gingerbread, ett avsnitt där Buffys mamma Joyce hittar två döda barn vilket är inledningen på en häxjakt. Andra riktigt bra avsnitt är The Wish och Doppelgangland, som introducerar oss till hämnddemonen Anya när hon skapar en alternativ verklighet där Buffy aldrig anlände till Sunnydale med oväntade konsekvenser för Scoobygänget. Helpless är också ett väldigt bra avsnitt där Buffy helt plötsligt förlorar sina dråparkrafter. Men en självklar favorit är Lover’s Walk, där en hjärtekrossad Spike dyker upp i förhoppning om att få hjälp att vinna tillbaka Drusilla.

Den tredje säsongen av Buffy the Vampire Slayer är faktiskt en av de bästa. Kan inte förstå varför jag har sett den så få gånger.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.