Greywaren av Maggie Stiefvater

Greywaren av Maggie Stiefvater

Författare: Maggie Stiefvater
Serie: The Dreamer Trilogy, #3
Förlag: Scholastic Press (2022)
Antal sidor: 337 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Det här är berättelsen om familjen Lynch. Niall och Mór flydde sitt hemland för att börja om på nytt och förlorade sig i det som de fann i det nya landet. Declan Lynch är äldsta sonen och den som varit tvungen att axla ansvaret. Nu ställs han inför att han inte kan skydda sin familj. Ronan har alltid levt på gränsen mellan det vakna och drömmen. Men nu finns inte gränsen längre och han faller fritt. Matthew har alltid varit ett glatt barn, solstrålen i familjen. Men nu lockar upproret eftersom alla andra alternativ tycks vara borta. Världen är inte skapad för en sådan familj, en som kan skapa eller förgöra, men de måste rädda varandra och sig själva. Annars är hela världen dödsdömd.

Greywaren är den tredje och sista delen i The Dreamer Trilogy. Det är också den sista installation i detta universum som Maggie Stiefvater skriver, tack vare att en del så kallade fans beter sig så illa. Även om det här personligen inte tillhör mina större favoriter i hennes produktion, tycker jag att det är illa att läsare ska avskräcka en författare till den grad från att fortsätta skriva något. Maggie Stiefvater har till och med gått ut med att hon i fortsättningen kommer skriva fristående böcker.

Nog sagt om det. Greywaren skiftar i tidsperspektiv. Det går från den nutid där leylinjerna har släckts, vilket innebär att de som drömts frm sover djupt, till det förflutna som beskriver hur Ronans pappa Niall och hans älskade Mór kom till USA för att börja om från nytt. Mellan den spännande berättelsen kring att få liv i leylinjerna, och försöka hindra världens undergång som den har förutspåtts, och nystandet i familjen Lynch förflutna så bjuder Maggie Stiefvater på en riktig bladvändare. En del vändningar är riktigt oväntade.

Maggie Stiefvaters styrka som författare ligger dels i hennes utsökta språk, men framförallt i hennes förmåga att bygga karaktärer som känns i kroppen. Greywaren ger ett utsökt prov på detta. Framförallt i skildringen i relationen mellan bröderna, vars dynamik vi får förstå alltmer här. Men också i skildringen av relationen mellan Ronan och Adam, som har vuxit allt starkare sedan tiden i The Raven Boys. Flera scener gör nästan ont i hjärtat.

Greywaren är en värdig avslutning på denna epok i Maggie Stiefvaters författarskap och förmodligen min personliga favorit i detta universum.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

The Raven Boys

The Raven Boys (recension)

The Dream Thieves (recension)

Blue Lily, Lily Blue (recension)

The Raven King (recension)

The Dreamer Trilogy

Call Down the Hawk (recension)

Mister Impossible (recension)

Greywaren

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.