Kretsen: Lysande start på en ny serie

Kretsen

Betyg: ☆☆☆☆☆
Författare: Maggie Stiefvater
Originaltitel: The Raven Boys
Serie: Kretsen, #1
Förlag: B. Wahlströms (2013)
Antal sidor: 318 sidor

Finns till exempel hos Adlibris, Bokus eller CDON. Detta var ett recensionsexemplar, vilket jag tackar och bockar för!

Handling

Blue Sargent har alltid fått höra att hon kommer döda sin sanna kärlek. Till skillnad från sin övriga familj är hon inte synsk, men under Markusnatten får hon syn på en av de själar som snart ska dö. Det finns två anledningar till att någon som inte är synsk kan se andarna under natten: antingen kommer de döda personen i fråga eller så är det deras sanna kärlek. Vilket det än är så är Blue angelägen om att hitta den unge mannen och blir på så sätt indragen i jakten på en mytomspunnen, walesisk kung.

Kommentarer

Jag vill härmed utnämna Maggie Stiefvater till drottning av storstilade förstameningar. En bok som inleds med meningen: ” Blue Sargent hade glömt hur många gånger hon fått höra att hon skulle döda sin sanna kärlek.”, vet man att det finns en hel del att förvänta sig. Och jag blir inte besviken. Men nu rör det sig ju om Maggie Stiefvater, så jag tror ju aldrig att jag kommer att bli besviken.

Det här är en bok som jag skulle ha älskat som barn och som jag älskar idag. Jakten på Glendower får mig att tänka på Susan Coopers romansvit om Will Stanton, vilket är idel positivt. Den trollska och drömska stämningen som fanns i dessa böcker återfinns även i Stiefvaters Kretsen. Henrietta är en mystisk plats som riktigt sjuder av magi under ytan.

Det är de träffande beskrivningarna som effektivt gör att jag får en känsla av boken. Ronan beskrivs till exempel som att han ser ”giftig” ut, vilket ger mig en omedelbar bild av hans ansiktsuttryck och hur han för sig. Alla beskrivningarna av karaktärerna är lika målande och ger en lika tydlig bild av vilka de är.

När vi ändå är inne på karaktärerna, måste jag tala om att boken innehåller ett väldigt starkt och intressant persongalleri. Jag kanske inte tycker om alla, till exempel har jag svårt för Gansey, men jag tycker de är intressanta och vill veta mer om dem. I mångt och mycket är ju hennes böcker karaktärsdrivna, det är ett uttalat mål för henne, och i Kretsen har hon nog lyckats skildra sina mest fängslande karaktärer någonsin.

Kretsen är således en väldigt atmosfärisk bok, drömsk och trolsk, med en uppsjö av intressanta karaktärer som jag vill lära känna närmre. Det är knappt jag kan ge mig till tåls tills nästa del!

Ett urval av andra som bloggat om Kretsen

Bibliotekskatten; Boktjuven och Boktokig

Andra böcker i serien

Kretsen

Drömtjuvarna (recension)

Sovarna (recension)

The Raven King (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Kretsen: Lysande start på en ny serie

 1. Pingback: Kaosutmaningen - C.R.M. Nilsson

 2. Carro skriver:

  Hmm, borde kanske ta och kolla upp den här boken i alla fall då 🙂

 3. Monika skriver:

  Oj, fem stjärnor 🙂 Har inte läst vad du skrivit, för jag vill ju själv ge mig på den här boken så småningom. FEM stjärnor…

 4. fiberglasodin skriver:

  Önskar att jag hade fått denna när Booked skickade ut den. Låter helt klart som en bok jag borde gilla.

 5. Pingback: Lästa i mars 2013 - C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Entertainment Weekly ger tjuvtitt på The Dream Thieves - C.R.M. Nilsson

 7. Pingback: Topp tio uppföljare jag vill lägga vantarna på » C.R.M. Nilsson

 8. Pingback: Drömtjuvarna av Maggie Stiefvater » C.R.M. Nilsson

 9. Pingback: Sovarna av Maggie Stiefvater - C.R.M. Nilsson

 10. Pingback: The Raven King av Maggie Stiefvater - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.