Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen

Författare: Märta Tikkanen
Illustratör: Henrik Tikkanen
Förlag: Bra Böcker (1985)
Antal sidor: 186 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Pröva lyckan på Bokbörsen.

Århundradets kärlekssaga har ansetts vara en av de mest inflytelserika feministiska texterna i Finland. I lyrikform skildrar Märta Tikkanen livet med en alkoholiserad man. Boken delas in i tre olika delar. Den första beskriver livet med en alkoholist. Den andra handlar om livet med en man som är nyckfull och ibland slår. I den tredje delen sätts allt detta i ett sammanhang tillsammans med hennes egen mor, mormor och andra kvinnor i samhället som lever i destruktiva förhållanden.

Nu sitter jag återigen med en fantastisk läsupplevelse i bagaget och där mina ord känns alltför futtiga för att räcka till. Hur förklarar jag styrkan med vilken Märta Tikkanen i Århundradets kärlekssaga skildrar hur det är att leva med en alkoholist? När kärleken inte räcker till, när de älskar varandra, men det inte är tillräckligt. Hur svårt det är att lämna. Hur svårt det är att se barnen vara medvetna om situationen och försöka täcka upp för pappans beteende. Hur hennes skrivande och intressen är mindre värda än mannens briljans, när alkoholdimmorna inte förtär det. Allt är naket och utlämnande. Så oerhört starkt berättad genom diktens form.

Århundradets kärlekssaga är en diktsamling att sträckläsa. Främst därför att berättelsen i sin helhet framträder starkare då. Detta är nämligen inte fråga om enstaka dikter, utom om ett kollektiv som berättar om en kärlekssaga där kärleken sätts i vrångstrupen och tanken på att lämna aldrig är långt borta. Men det är aldrig enkelt. Tikkanen låter oss inte ställa frågan varför hon inte lämnar honom, utan berättar varför hon inte gör det. Varför det inte är så lätt som den utomstående tror. Diktens form lämpar sig särskilt väl för att fånga känslorna, händelseförloppet och insikt på ett sätt som känns som ett knytnävsslag i magen. Kanske är det också det som gör boken riktigt obehaglig.

Århundradets kärlekssaga är en fruktansvärt stark skildring av ett destruktivt förhållande. Jag säger bara en sak: läs!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen

  1. en stark naken bok – och maken stödde henne

  2. Kanske får ta och läsa den här!

  3. Lillabokbloggen skriver:

    Vad nyfiken jag blev på att läsa boken, tack för tipset!

  4. Pingback: Nytillskott i december 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.