Bokbloggsjerka: Biografier och memoarer

BokbloggsjerkaFredag igen och idag känner jag mig lite lat, lite seg. Därför kommer jag sent till veckans jerka för att vara mig. Denna vecka lyder frågan: Hur ställer du dig till biografier, memoarer och liknande? Är det något du läser, har du någon favorit, finns det någon du skulle vilja veta mer om eller är det något som du absolut inte är intresserad av?

Biografier och memoarer är inte den genre jag läser mest, om jag ska vara ärlig, även om det händer. För mig finns det ett krav att även en biografi ska ha ett bra språk, snygg dramaturgisk kurva och helt enkelt vara bra berättad. Ofta slarvas det med detta, särskilt när det gäller kändisars biografier. Då verkar kvalitet inte spela någon roll eftersom boken ändå kommer att sälja.

Ändå tycker jag att det kan vara intressant att läsa om människor vars livsöden är annorlunda. Ett par riktigt bra biografier är Lucky Man av Michael J. Fox, som handlar om hans skådespelarkarriär till viss del men mest om hur han fick sin Parkinsons-diagnos, och Fragment av Marilyn Monroe, som är så enastående vacker och personlig att jag fortfarande kan bli lite tårögd fyra år efter att ha läst den. Det är kanske inte en biografi i sin traditionella bemärkelse, eftersom den bygger på fragment (dagboksanteckningar, dikter) av det hon själv skrev. Men den är för bra för att inte nämnas.

Ytterligare en biografi som tål att nämnas är The Fry Chronicles av Stephen Fry, som jag tyckte var oerhört underhållande trots all name-dropping som förekommer. Den handlar om hans universitetsår. När han för första gången mötte Miriam Margolyes är en scen som fortfarande får mig att skratta högt.

Annars är jag rätt så förtjust i det som kallas för kreativ nonfiction, att inspireras av biografiska händelser men ändå tillföra ett litterärt element till det hela som gör att det kanske inte matchar vad som hände exakt. Gröna draken, vita tigern av Annette Motley är ett bra exempel. Det handlar om Wu Zetian, som är den enda kvinna som har regerat i Kina i egenskap av kejsare. De andra kvinnor som har styrt har varit det i egenskap av förmyndare.

Sammanfattningsvis kan vi ju säga att jag inte direkt undviker biografier och memoarer. Men jag tycker att vi måste kunna ställa krav på form, innehåll och språk, vilket ibland tycks bli lidande inom genren.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

38 svar på Bokbloggsjerka: Biografier och memoarer

 1. Stephen Fry är så bra, roligt när man hittar bra biografier!

 2. Monika skriver:

  Michael J. Fox hade jag kunnat tänka mig att läsa om. Han har varit en favoritskådis sedan tidigt 80-tal 🙂

 3. Evelina skriver:

  Visste inte att det hade kommit en biografi om Michael J. Fox. Tycker att han är en intressant person så får kanske ta och kolla upp boken 🙂

 4. [Anna] skriver:

  Ja men visst är det väldigt varierande kvalité på språket i biografier och memoarer och jag tycker oxå att man kan ställa krav samtidigt som författaren måste få känna att det är deras ord.

 5. Nilmas Bokhylla skriver:

  Åh, tack för lite tips! Precis vad jag var ute efter 🙂

 6. Fragment tror jag att min syster har, kanske måste låna 🙂

 7. Mäh! Aldrig hört talas om Monroe i bokform (bortsett från Blonde, då, som JCO skrivit så att jag tror att Marilyn har berättat alltihop). Fragment låter spännande!

 8. Fialia skriver:

  Spännande tips! Tack!

 9. Lion´s Library skriver:

  Toppenbra! Det är nog det som fallit lite hos mig, att det varit tråkigt att läsa och det är ju synd. För jag vill gärna läsa lite i genren men det känns svårt att hitta något som blir roligt att läsa 🙂

 10. Visst måste även biografier vara välskrivna, annars är de inget att ha. 🙂

 11. Marie Eggimann skriver:

  Bra tips där, jag gillar biografier.

 12. Kändisbiografier tilltalar mig oftast inte men just Fragment har jag länge varit nyfiken på. Den finns på min lokala mataffär, ingick i bokrean. Kanske är läge att köpa den =)

 13. Lena skriver:

  Tack för intressanta tips.

 14. Åsa skriver:

  Håller tyvärr med om det sista. Ibland verkar det inte ens hjälpa med medförfattare. Har f.ö inte läst någon av de du nämner.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Ofta är ju medförfattarna journalister och jag har inte alla gånger så positiva erfarenheter av journalister som försöker bli författare. Lustigt egentligen, tycker ju att den yrkesgruppen borde kunna skriva…

 15. Freja skriver:

  Jag läste tre, sinsemellan helt olika biografier, i en tre på tre utmaning för nått år sedan, och även om det kan vara intressant är det nog inte riktigt min grej.

 16. A ROOM OF MY OWN skriver:

  Joyce Carol Oates roman, Blonde, som handlar om Marilyn Monroe var ju helt fantastisk också! Fry vill jag gärna läsa. han är ju engudabenådad uppläsare också

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag har lite svårt för både Joyce Carol Oates och tegelstenar, så kombinationen lockar inget vidare. Annars vore ju Blonde något…

   Stephen Fry har skrivit flera självbiografier, men jag har bara läst den jag nämner. Moab Is My Washpot handlar om de yngre åren och den skulle jag vilja läsa.

 17. Ju fler inlägg jag läser desto mer säker blir jag på att det är dags för mig att tänka om en aning 😉

 18. Boklysten skriver:

  Gröna draken, vita tigern låter intressant. Tack för tips!

 19. Bara hittepå skriver:

  Jag tycker som du att det är svårt att hitta riktigt bra biografier. Tror att det är en svår genre att behärska. Det går ju inte att ta sig vilka berättartekniska friheter som helst när det handlar om en människa som kanske fortfarande lever.

  Fragment låter intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.